2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ki volt a világ legdurvább gyilkosa és legnagyobb hőse?

Hirdetés

Ki volt a világ legdurvább gyilkosa és legnagyobb hőse?

A Guinness-rekordok könyve szerint minden idők „legtermékenyebb hóhéra″, Sztálin végrehajtója, Vaszilij Blohin volt. Ezen talán nem is csodálkozunk, hiszen az Acélember a végtelen tisztogatások és kegyetlen gyilkosságok mestere volt, de Blohin áldozatainak száma sokkolóan hat még ma is.

Vele szemben a „világ angyala” címért többen is versenghetnek, például James Harrison, aki vérével milliókat mentett meg, vagy Vaszilij Arkipov, aki egymaga hárította el a harmadik világháború kitörését.

Sztálin

Sztálin

Hirdetés

Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

Nem kevés vér tapad a kezéhez

Blohin, az NKVD, a politikai rendőrség főhóhéra, aki 1926 és 1953 között volt a legaktívabb, becslések szerint 50 000 embert végzett ki saját kezűleg. Nála kegyetlenebb tisztogató nem volt már az 1920-as években sem, így gyorsan Sztálin bizalmasai között találta magát, és az NKVD-én belüli kommandatúra vezetője lett. Közvetlenül Sztálintól kapta a parancsokat, és csak neki kellett elszámolnia. Blohin specialitásai a tömeges kivégzések voltak, de magas rangú személyeket is likvidált, például a Szovjetunió marsallját és az NKVD két korábbi vezetőjét is, akik alatt ő maga is szolgált.

1940. március 5-én Sztálin elrendelte az összes, Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel tiszt és főtiszt kivégzését, ez volt a hírhedt katyini mészárlás. A legalább 22 ezer áldozatot követelő háborús bűnben Vaszilij Blohin huszonnyolc napig segédkezett. Feltehetően több mint 7000 kivégzést hajtott végre német Walther revolverével, amit azért használt, hogy ha a tömegsírokat felfedeznék, a németekre terelődjön a gyanú.

Blohin titokban megkapta a Vörös Zászló Rendet is a mészárlás lebonyolításáért, bár ezt a kitüntetést a harctéren „kivételes bátorságot, önmegtagadást és vitézséget tanúsító katonák” kapják.

A katyini mészárlás tömegsírjait 1943-ban fedezték fel, de a  szovjetek mindent tagadtak, és a németekre tolták a felelősséget. Egészen 1990-ig kellett várni, hogy kiderüljön az igazság.

Blohin Sztálin 1953-as halála után visszavonult, megfosztották rangjától, és inni kezdett. Állítólag az alkohol és pszichés problémái miatt lett öngyilkos 1955-ben, így gyarapítva még eggyel a saját kezével kioltott életek számát.

Isten követei

Ki volt Blohin antipólusa, a földre szállt angyal, aki a legtöbb életet mentette meg? Nos, itt nem olyan egyértelmű a válasz, hiszen lehetne Teréz anya, Raoul Wallenberg,  egy gyógyszer feltalálója,  vagy egy Nobel-békedíjas is. De hallottunk-e már az ausztrál James Harrisonról, aki valóban millió szám mentette meg az embereket?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/02/08/gyilkossag-sztalin-vaszilij-blohin-arkipov-kennedy-james-harrison/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Egy graffiti szerint  Ha szemmel mindent el lehetne intézni, az utcákon csak halottak, és terhes …