2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ki volt a magyar Napkirálynő?

Hirdetés

Ki volt a magyar Napkirálynő?

Egy 2007-es francia rajzfilm, A Napkirálynő leírása szerint „minden nagy fáraó mögött áll egy asszony”, mi ezt úgy módosítanánk „majdnem minden nagy találmány mögött áll egy magyar”. Gondoljunk csak az atombombára, a golyóstollra, a hologramra, a C-vitaminra, a telefonközpontra, a számítógépre, a biztonsági gyufára, vagy a napenergia tárolására, amit az igazi Napkirálynő talált fel.

Telkes Mária

Telkes Mária

Fotó: Wikipédia

A Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnoka (National Inventors Hall of Fame) egy amerikai nonprofit szervezet, amely az emberiség javát szolgáló újításokat díjazza. Dicsőségcsarnokukban többek között Thomas Edison, Ferdinand von Zeppelin, Steve Jobs, Nikola Tesla, Hedy Lamarr, a Wright-testvérek sorjáznak. A szervezet minden évben bővíti listáját, éppen tíz éve a két posztumusz elismerést hazánk fiai kapták: Gábor Dénes és Telkes Mária. Gáborról talán mindenki tudja, hogy fizikus és villamosmérnök volt és a hologram feltalálója, de hallott már valaki Telkes Máriáról, akinek beceneve Sun Queen volt, azaz Napkirálynő?

Hirdetés

Egy magyar lány napgépe

Telkes 1900. december 12-én született Budapesten egy bankigazgató nyolc gyermeke közül a leidősebbként. Miután kitűnő nevelést kapott az Angolkisasszonyoknál és a Sophianum katolikus lánygimnáziumban, megkezdte felsőoktatási tanulmányait a budapesti Tudományegyetemen.

A diploma kézhezvétele után egy fizikusprofesszor, Ribáry István asszisztense lett, majd doktori fokozatot szerzett. 24 évesen költözött Amerikába, ahova nagybátyja, a clevelandi konzul, Ludwig Ernő hívta. A clevelandi Biofizikai Intézet laboratóriumában kezdett kutatóként dolgozni, ahol az agysejtek sugárzását vizsgálták. Telkes első találmánya egy elektromos fényképezőgép volt, amivel meg tudták mérni az agysejtek láthatatlan infravörös sugarait. 25 évesen már az intézet biofizikai osztályának vezetője, úgyhogy nem is csoda, ha 1934-ben a The New York Times legsikeresebb és legérdekesebb 11 asszonyának listáján (színészek és sportolók között) már egyedüli tudósnőként, és persze egyedüli magyarként szerepelt. Néhány évvel később Bostonba költözött, hogy a Massachusetts Institute of Technology (MIT) oktatójaként és kutatójaként folytassa munkáját egyre inkább a napenergia felhasználásának területén.

1937-ben az Az Est napilap azt írta

Dr. Telkes Mária napgép találmánya olyan forradalmi jelentőségű a technikában, mint annak idején az autó feltalálása volt.

Az ő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/10/03/telkes-maria-napkiralyno-nap-energia-glauber-so-sotalanito-klima/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …