2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kezdjük sejteni, miért eszik az ember meleg ételeket

Hirdetés

Kezdjük sejteni, miért eszik az ember meleg ételeket

Amikor igazán éhesek vagyunk, agyunk legmélyebb bugyraiból általában meleg ételek látképei tolulnak föl, gőzölgő kedvenceink íze és illata borít be minket. Tudatunk beszűkül, nyálunk csorog, a vágy tetőfokára hág, Bármennyit képesek lennénk megenni belőlük, és az áhított fogások addig nem tágítanak képzeletbeli asztalunkról, amíg a valóságban meg nem ettük őket az utolsó falatig.

DSOKI20200328007

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Persze elég lehetne a pillanatnyi túléléshez egy májkrémes kenyér, egy kihűlt pizzaszelet, vagy akár egy zacskó csipsz is, de a meleg étel utáni sóvárgás, úgy tűnik, az emberiség egyik koroktól, tájaktól, kultúráktól független, alapvető közös élménye. Nem tanult, hanem ösztönös érzés.

De vajon miként alakult ez így? Miért vágyunk meleg ételre, és ha kihűlt, miért melegítjük meg kényszeresen, ha csak tehetjük?

Hirdetés

„Elég meleg?”, vagy „Gyere már enni, mert kihűl!”, kérdést és felszólítást számtalanszor halljuk, vagy kimondjuk életünk során. És talán bele sem gondolunk, de, hacsak nem szingli férfiak vagyunk, és a praktikumra és gyorsaságra hivatkozva hideg babkonzervet kanalazunk lopva pléhdobozból, bizony melegen szeretjük.

Kutatókat is megihlette a kérdés, és nem is haboztak előállni a legnyilvánvalóbb magyarázattal: a párolgó, gőzölgő meleg étel jobban illatozik, mint a hideg. Márpedig egy kedvelt étel illata mindenkiből kihozza az éhező homo sapienst. Egy grillsütés, vagy egy húsleves illatfelhője jobban beindítja a nyálelválasztást, mint mondjuk egy hideg gazpacho (zöldségleves). Hiába tudjuk intellektuálisan, hogy valószínűleg ízletes lesz, egyszerűen nem serkenti, nem izgatja kellően elég ételmolekula szaglókészülékünket.

Mindez azért baj, mert, ahogy a tudósok nem is olyan rég felfedezték, nem csak nyelvünkkel, hanem orrunkkal együtt ízlelünk (most a tálalásról, tányérok, evőeszközök méretéről, anyagáról, színéről nem is beszélve). Az hogy finomnak találunk egy fogást, igencsak komplex (máig nem teljesen megértett) pszichológiai folyamat eredménye, amelyben az illat az egyik legmeghatározóbb információ számunkra.

Sokat agyaltunk a recepteken

De nem az ínycsiklandozó szag az egyetlen ok, ami miatt megkívánjuk a meleg ételt. Tudományos körökben egyre inkább elfogadottabbá válik egy meredeknek hangzó teória: a főzött étkek imádatának kulcsfontosságú, ősi evolúciós okai vannak. A tűzzel bíbelődő, szakácskodni kezdő őseink miatt nőhetett meg agyunk térfogata, és válhattunk gondolkodó emberré.

Hogy miért kezdett megnövekedni agyunk térfogata 2 millió évvel ezelőtt, és fejlődött kétszer akkorává, mint a legtöbb főemlősnek,

máig a tudomány egyik legnagyobb rejtélye.

Richard Wrangham, a Harvard biológiai antropológusa és a Catching Fire: How Cooking Made Us Human című <a href="https://www.amazon.co.uk/Catching-Fire-Cooking-Made-Human/dp/184668286X" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/11/09/miert-szeretjuk-jobban-a-meleg-eteleket-mint-a-hideget-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak óvatosan, mert beköszöntött a rudliszezon!

Csak óvatosan, mert beköszöntött a rudliszezon!

Szerencsés esetben a megrémült sofőrök falfehéren, üveges szemmel nézik az ijesztő jelenetet. Rosszabb esetben képtelenség …