2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kétszáz atombomba erejével tört ki a világ eddigi legnagyobb vulkánja

Hirdetés

Kétszáz atombomba erejével tört ki a világ eddigi legnagyobb vulkánja

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán a tenger fenekén tört ki mintegy 200 atombomba erejével. A kitörés okozta, 15 méteres hullámokat keltő cunami a csendes-óceáni királyságban házakat pusztított el és legalább három ember halálát követelte. A természeti katasztrófa a tenger fenekén húzódó kommunikációs kábelekben is kárt tett, hetekre elzárva Tongát a külvilágtól, ami az áldozatoknak nyújtandó segítséget is késleltette.

Az új-zélandi víz- és légköri kutatásokat folytató intézet részletes tanulmánya szerint a vulkánkitörés csaknem tíz köbkilométernyi anyagot lövellt ki. A vulkáni törmelék és hamu több mint 40 kilométer magasra jutott fel a légkörbe.

Kevin Mackay tengergeológus kiemelte, hogy a kitörés rekordmagasságot ért el, az első olyan kitörés volt, amelynek törmeléke elérte a mezoszférát.

“It was a shotgun blast directly into the sky”. ????

Hirdetés

NIWA scientists have confirmed January’s eruption of the Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volcano was the largest ever recorded with modern technology. ????

???? Watch the full video here ➡️ https://t.co/XBEIjuWE7C pic.twitter.com/BMwcp0YP7C

— NIWA (@niwa_nz) November 21, 2022

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/21/vulkankitores-csendes-ocean-tonga-kutatas-uj-zeland/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ritka, ezeréves patogén mutációt mutattak ki két férfinál

A szakemberek megállapították, hogy mindkét vizsgált személynek a genetikai állapota többszörös osteochondroma néven ismert, ami …