2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Két tényező, amely könnyedén meghosszabbíthatja az életet

Hirdetés

Két tényező, amely könnyedén meghosszabbíthatja az életet

Svéd és amerikai kutatások világítottak rá arra, ha nem bízunk a körülöttünk lévőkben és nincs életcélunk, életünk jócskán megrövidülhet, hiába is sportolunk és élünk fitten. A pszichológiai tényezők legalább olyan fontosak a jólléthez és az elégedett, hosszú élethez, mint a fizikai aktivitás és az egészséges élet.

Eltűnő bizalom

A Stockholmi és a Lundi Egyetem kutatói egy 1978 és 2010 között több mint 25 ezer amerikai megkérdezésével végzett országos reprezentatív felmérésben a résztvevők bizalmi szintjét mérték. Alexander Miething, a tanulmány társszerzője, a Stockholmi Egyetem kutatója úgy nyilatkozott:

Az, hogy megbízik-e másokban, akár idegenekben, tíz hónappal is lerövidítheti vagy meghosszabbíthatja az élettartamot.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a másoknak megszavazott bizalom az Egyesült Államokban évtizedről évtizedre csökken – például az 1980-as évek 43 százalékáról a 2000-es évekre 34 százalékra esett az általános bizalom.

Hirdetés

Miething szerint azok, akik olyan közösségekben élnek, ahol a bizalmatlanság dominál, rövidebb élettartamra számíthatnak. Az eredményeket nem befolyásolta a nem, a társadalmi–gazdasági helyzet vagy az iskolai végzettség.

A cél fontossága

A Bostoni Egyetem kutatása 13 ezer, 50 évesnél idősebb ember céltudatosságát elemezte, és kiderült: ha van célunk, amiért felkelünk reggel az ágyból, akkor késleltethetjük a halált. Ez a kapcsolat a cél és az élettartam között független az etnikai hovatartozástól, a társadalmi-gazdasági státusztól vagy a nemtől.

Ha van kitűzött célunk, jobb a fizikai állapotunk, csökken a szív– és érrendszeri betegségek kockázata és a kognitív hanyatlás sem fenyeget annyira.

Koichiro Shiba, epidemiológiai adjunktus, a tanulmány vezető szerzője elmondta, akik a legcéltudatosabbak, azoknál a legalacsonyabb a halálozási kockázat (csak 15,2 százalék), és magasabb azoknál, akiknek nincsenek céljai (36,5 százalék).

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/15/elet-tartam-pszichologia-bizalom-cel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …