2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Képzeletbeli Mars-misszió fedte fel, hogy működik a feladatteljesítő agy

Hirdetés

Képzeletbeli Mars-misszió fedte fel, hogy működik a feladatteljesítő agy

Egész életünk a feladatok teljesítéséről szól, szinte minden percünk be van osztva és az, hogy ki mennyire tudatos a teljesítésben, az alkatunktól vagy módszereinktől is függhet. Írhatunk listát, beállíthatunk telefonos figyelmeztetéseket, Google naptárazhatunk, de valahogy rendszereznünk kell, mikor mit kell csinálnunk, különben úrrá lehet életünkön a káosz. Főleg ha családos emberek, vagy több műszakban dolgozók vagyunk.

Mérlegeljük-e a feladatokat?

A napi célok, a teljesítések prioritásai változhatnak a nap során, sőt, ha megfigyeltük, egy már előre jól felépített, beosztott, strukturált napban általában könnyebben felborulnak a feladatok. Itt talán Murphy törvényére kell hivatkoznunk, de mindegy is, a lényeg úgyis az, hogy a fontosabb célokat teljesítenünk kell, legyenek azok főzések, gyerekek szállítása, szülőkről gondoskodás, határidős munkahelyi feladat, bármi. Minden nem borulhat fel, de néhány kevésbé fontos dolgot halaszthatunk akár másnapra is.

Vajon az agy hogyan memorizálja és frissíti az elérendő célokat, és hogy dönti el, mely célok igényelnek azonnali figyelmet, és melyek nem? Az agykutatók a hippokampuszra fókuszáltak, mert ez a régió felelős életünk emlékeinek, információinak kódolásáért, megszilárdításáért és visszakereséséért. Itt integrálódik az érzelmi, térbeli és időbeli kontextus is.

Hirdetés

A genfi egyetem, az UNIGE és a New York-i Icahn School of Medicine tudósai kimutatták, hogy agyunk egy-egy régiója hogyan aktiválódik közelebbi és távolabbra tervezetett tevékenységeink során. Az agykutatók azt találták, a közvetlen és távoli célok feldolgozásának módjában különbségek vannak viselkedési és agyi szinten is. A tanulmány mérföldkő lehet a pszichiátriai rendellenességek, főleg a depresszió megértésében, mert ez utóbbinál nehézkes a célok megfogalmazása és elérése.

A tanulmányhoz kapcsolódó kísérletben 31 embert kértek fel, hogy képzeljék el magukat egy képzeletbeli, 4 éves Mars-misszión, ahol fontos feladatokat kell teljesíteniük. A küldetés céljai aszerint változtak, hogy mikor kellett elérni őket a misszió négy éve alatt. Ahogy a résztvevők haladtak a küldetésben, a kezdetben jövőre tervezett célok aktuálissá váltak, a jelen feladatai pedig múltbeli célokká. Így több célt kellett teljesíteniük időben különböző periódusokban, és ahogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/28/agy-hippokampusz-celok-mult-jovo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

A kutyák bájos, szomorú tekintetének titka egy apró izomban, a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) …