2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Káromkodnak-e a madarak?

Hirdetés

Káromkodnak-e a madarak?

Nem a kakas: az ember mondja, hogy kukorikú. (Weöres Sándor)

Értette a szarkabeszédet az állatok nyelvén tudó juhász, akit ez a képessége gazdaggá tett az ismert népmesében. A világhíres Doctor Dolittle, aki emberek gyógyításáról áttért az állatokéra, Polinézia nevű papagájától tanulta meg nyelvüket, e tudással felvértezve pedig hamarosan rá is talált a gyógyító csodaalmára.

Mindig is foglalkoztatta az embereket, vajon miről beszélhetnek az állatok, miről énekelnek a madarak. Nekem romantikus szerelmes dalnak tetszik annak a kitartó feketerigónak a hosszú éneke, aki minden reggel és napnyugtakor negyedórákat dalol tavaszonként a tetőantenna csúcsáról.

Hirdetés

Már Darwin is említést tesz a madárzene jelentőségéről, de a madárhangok dallamszerkezetét, tudományos igénnyel, Kodály Zoltán egyik tanítványa, Szőke Péter fejtette meg először a 60-as években.

Lassan hallottuk ki a dallamot

Felvette, lelassította, majd lekottázta több mint kétezer madárfaj csicsergését, károgását, huhogását, és meglepően bonyolult, nemegyszer népdalokra emlékeztető hangsorokat hallott. Egészen váratlan felismerése volt, hogy a madárdallamok hangjai is az emberi zenéből ismert hangközök szerint építkeznek. Másként megfogalmazva:

az emberi zene alapvető jellege, úgy tűnik, hogy a természetben gyökerezik.

A zenetudós ezzel megalapította az ornitológia (madártan) szóból eredő) ornitomuzikológia tudományát. 

Ország Mihály, a Akadémia állathangtárának 2010-ben elhunyt kutatója pedig feltárta, hogy azért olyan gyors a madárének, mert a madarak az embernél akár tízszer több hangot képesek felfogni másodpercenként. 

Zene lehet-e füleinknek egy nyikorgó ajtó?

Ki gondolta volna, hogy a feketerigó hármashangzat-felbontásokat (például: dó-mi-szó) dalol, míg az énekes rigó skálázni szokott? Vagy, hogy a fehér daru tiszta kvartot, az énekes hattyú nagytercet használ. 

Hím feketerigó

Hím feketerigó

Fotó: Omer Messinger / MTI / EPA

Ám az, hogy a házi tyúk oktávot szólaltat meg, igazán mellbevágó felfedezés. 

Nem osztotta mindenki ezt a érzelmes hozzáállást. Madárdalok egyszerűségét bizonygató szkeptikusok hangfelvételt készítettek például egy nyikorgó ajtóról, és a kellemetlen zaj lelassítva szintén szép melódiát adott ki. 

Akár zene, akár nem, még mindig nyitva a kérdés: miről énekelnek a madarak? Miket mondanak?

Egy friss magyar kutatás szerint a madarak úgy próbálnak énekelni, hogy az egymás utáni hangok magassága minél jobban különbözzön egymástól. Ezzel reklámozzák saját képességeiket a fajtársak számára a hímek. Az idősebbek nyugodtabban, rendezettebben énekelnek a fiatalokhoz képest: hosszabb, ismétlődő szekvenciákat hallatnak, és egyedi hangelemeket is használnak. 

Miket beszélnek itt össze?

A madarak éneke egyszerű üzeneteket hordoz, ám gyakran úgy érezzük, mintha bonyolult trilláikkal beszélnének hozzánk. Ornitológusok egyetértenek abban, hogy alapvetően három célból szólalnak meg a madarak: 

területvédelem, vészjelzés, szerelmi vallomás.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/26/beszelnek-e_a_madarak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Amikor a gyerekek először találkoznak labdával és eldobják-rúgják, boldogan szaladnak utána, mert olyan mintha élne …