2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Jól sült el az első tudatos biológiai fegyver

Hirdetés

Jól sült el az első tudatos biológiai fegyver

A történelem legpusztítóbb világjárványa, az 1347-ben kitört pestis nem a patkánybolhákkal indult halálosztó útjára, ahogy legtöbben tudtuk, hanem az első, emberek által tudatosan alkalmazott „biológiai fegyvereként”. Két évvel korábban ugyanis a krími tatárok fosztogatni kezdték a fekete-tengeri félsziget genovai kereskedőkolóniáit. Kaffa (a mai Feodoszija) városa már a megadás szélén állt, amikor a tatárok között váratlanul felütötte fejét a fekete halál.

Boccaccio's 'The plague of Florence in 1348' Wellcome L0072144

Fotó: Wellcome Library London / Wikipedia

Az ostromló sereg azonnal szedelőzködni kezdett, ám mielőtt tatárosan távoztak volna, katapulttal átlőttek pár halottat a védők falai mögé. Napokkal később a genovaiaknál is halottak százai hevertek szerteszét kelésekkel a testükön, mire ők is gyorsan csomagolni kezdtek és visszahajóztak Európába. A következmények ismertek: öt év alatt Európa lakosságának harmadát, egyes kutatók szerint felét elvitte a fekete halál.

Hirdetés

A szentélet és jámborság mit sem ért

Az érthetetlen, semmiből lesújtó csapás gyökeresen megváltoztatta az emberek gondolkodását. Addig minden tudást az egyház hordozott, tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt, a földi élet a túlvilágról szólt, és ami nem volt benne a Bibliában, az nem s létezett. Erre föl Itáliában és Franciaországban majdnem a teljes papság meghalt, még azok is, akik a legszentebb, legjámborabb, legbuzgóbb életet élték.

De még kanonokok, püspökök, bíborosok sem menekültek,

hiába hirdették magukról, hogy ők közvetítenek Isten és az egyszerű emberek között. Az egyházba vetett hit ezzel az eseménnyel megtört, végéhez ért a majd’ ezer évig elhúzódó középkor.

Pajzán történetek születettek a karanténban

Giovanni Boccaccio

Giovanni Boccaccio

Fotó: Wikipedia

Nem véletlen, hogy éppen a pestis idején […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/10/humanizmusba_torkollott_a_fekete_halal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mennyi ideig marad meg a koronavírus a készpénzen?

A brit jegybank (Bank of England) kezdeményezésére nemrég tudományos kutatás elemezte, hogy a készpénzen mennyi …