2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Jézus idején kihalt datolyafélébe leheltek újra életet

Hirdetés

Jézus idején kihalt datolyafélébe leheltek újra életet

Ez a nagy szemű, édes datolyaféle évezredeken át alapélelmiszernek számított a Júdeai Királyságban, menedék- és árnyékfaként szolgált, és nem utolsósorban az ország legfontosabb exportterméke volt. Nem véletlen, hogy Júdea legismertebb szimbólumává vált. A római korban 24 m magas és 11 km széles datolyapálma erdők borították be a Jordán folyó völgyét. Délen a Holt-tenger körül, északon a Galileai-tengerig és a Hula-völgy vidékéig mindenfelé gazdagon nőtt. Miatta emelkedett fel az ősi bibliai város, Jerikó is, a gyümölcsöt pedig még a Zsoltárokban is megéneklik, és több ókori pénzérmén is feltűnik. 

Idősebb Plinius és Hérodotosz is méltatta leírásaiban a júdeai datolya kiválóságát, finom zamatát, na, és az egyik legkülönlegesebb tulajdonságát: hogy a többi datolyafajtától eltérően hosszan eltartható. Ezért válhatott az akkori világkereskedelem egyik közkedvelt alaptermékévé. Heródes például minden évben küldött belőle a római császárnak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/12/27/jezus-idejen-kihalt-datolyafelebe-leheltek-ujra-eletet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél …