2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Iskolatévé: Tippek a szóbeli történelemérettségire

Hirdetés

Iskolatévé: Tippek a szóbeli történelemérettségire

Jánosi Valéria ezúttal a szóbeli vizsgához adott tippeket, amelynek tételsorát középszinten a diákok saját iskolájában állítják össze. A tanárok általában 20-22 témakört adnak ki, amelyek nem egyenlőek a vizsgán kihúzott tétellel – az oktató a különbséget példákon keresztül magyarázta. 

Ezt követően a tételek felépítését szemléltette, onnantól kezdve, hogy a diák húz egy borítékot – fontos ugyanis, hogy az abban szereplő témakör és a konkrét feladat közül csak az utóbbiról beszéljen a vizsgán. Vannak még olyan hibák, amiket gyakran elkövetnek az érettségizők, ezekre is kitért Jánosi Valéria. 

Középszinten a tanulók a saját iskolájukban felelnek a saját tanáraikból álló vizsgabizottság előtt. A diák a feleleti pontszámát nem azonnal kapja meg, általában nem is tudja meg aznap. A vizsga menetét is részletesen elmagyarázta az oktató, több jó tanáccsal ellátva az érettségire készülőket. Hangsúlyozta, hogy a feleletre 15 perc áll rendelkezésre, amit csendben hallgat végig a bizottság, csak egyetlen esetben szólhatnak közbe: ha a diák eltér a tárgytól, és nem a feladatról beszél. 

Hirdetés

A szóbeli érettségi értékelésének szempontjai megegyeznek az írásbeli vizsgánál alkalmazottakkal, amelyek az alábbiak: 

  • A feladat megértése, tématartás, a lényeg kiemelése
  • Tájékozódás térben és időben
  • Kommunikáció, a szakmai nyelv használata
  • Források használata és értékelése
  • Az eseményeket alakító tényezők feltárása, történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása

A tanuló a feleletére összesen 50 pontot kaphat. 

Miután részletezte, milyen hibákat kerüljenek el a tanulók a vizsga napján, és mi az, amire mindenképp figyeljenek oda, hogy ne szúrják el feleslegesen a feleletüket, az oktató adott néhány tippet ahhoz is, hogyan lehet biztosan sikeres a vizsga. Kiemelte, mennyire fontos a feleletterv, hogy a nyitó mondat a tér és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/01/iskolateve-tortenelem-erettsegi-szobeli/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Történelmi felfedezést tettek a víz alatt

Történelmi felfedezést tettek a víz alatt

A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint …