2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Így készül a Meki hamburgereinek húspogácsája

Hirdetés

Így készül a Meki hamburgereinek húspogácsája

’’’75 hamburger per másodperc. Ilyen sebességgel értékesíti ikonikus termékét saját elmondása szerint a McDonald’s. De hogyan készül a húspogácsa a hamburgerbe, melyből 1968-ban repülővel szállítottak át az óceánon, hogy a franciaországi téli olimpián honvágyat érző amerikai atléták kedvében járjanak, és mely miatt beperelte a céget egy ortodox nő, mert a reklám miatt annyira megkívánta a sajtburgert, hogy megtörte miatta a böjtjét?

GettyImages-540125709

Fotó: Fairfax Media / Getty Images / Fairfax Media / Getty Images / Getty Images

Minden a marhával kezdődik. A McDonald’s által kínált burgerek pogácsái száz százalékig darált marhahúsból készülnek. A városi legenda, miszerint a sok tartósítószer miatt volt képes több mint tizennégy évig megmaradni gomba vagy penész nélkül egy burger, melyet a Utah állambeli David Wipple vásárolt 1999-ben, egyszerűen nem igaz. Az a burger szó szerint mumifikálódott, hisz olyan elzárt környezetben tartotta Whipple, melyben nem volt víz, nem változott a hőmérséklet, és nem volt tápanyag, amin kifejlődhettek volna a mikrobák. Az a hambi egyszerűen kiszáradt, mielőtt megpenészedhetett volna. A Meki egyáltalán nem tesz tartósítószert a húspogácsákba, az ízesítésre szolgáló só és bors keverékét is csak kisütés után szórják rá a dolgozók már az éttermekben.

Hirdetés

A magyarországi éttermekben átlagosan 2400-3200 tonna húst fogyasztunk el. Ennek negyedét a cég hazai gazdáktól szerzi be, a feldolgozóüzem pedig, mely a hazai mekizők burgereibe gyártja a húspogácsákat, Ausztriában található. A McDonald’s legnagyobb európai húspogácsagyártó partnere az OSI, a legnagyobb gyáruk Németországban van. Ez a német és a holland piacot is kiszolgálja. A szabályozások országtól függetlenek, a dolgozóknak és az üzemeknek is nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk.

A dolgozók nem léphetnek be a feldolgozóüzembe, amennyiben bármilyen gyomorpanaszuk van, amíg az orvosuk ki nem vizsgálta őket. Ezzel a baktériumok és vírusok ellen védekeznek. A dolgozóknak teljes védőfelszerelésben (tiszta ruha, kesztyű, hajháló, szájmaszk stb.) kell a munkát végezni, belépés előtt pedig a kézmosás mellett egy fertőtlenítőkapun is át kell haladniuk.

Amellett, hogy az ékszerek hordása tiltott a dolgozóknak, érdekesség, hogy az üzemben nem használhatnak műanyagból készült dolgokat, például tollakat sem. Műanyag helyett minden kisebb használati tárgy fémből van, ugyanis így a húspogácsák útjának végén található fémdetektor ki tudja szűrni, ha bármi, oda nem illő anyag került volna a darálóba.

Az üzemben feldolgozott marhahús kézzel csontozottként érkezik, szigorúan 4 °C alatti hőmérsékleten. Az állatnak kizárólag az első negyedét használják: a nyak, a lapocka, a szegy, az oldalas és a hasaalja kerül feldolgozásra, a húspogácsába nem kerülhet semmilyen beazonosíthatatlan nyesedék, húspép. A Meki elvárja a beszállítóitól, hogy a marhahúst nagy darabokban szállítsák le, a nagyobb hús ugyanis csökkenti a szennyezés kockázatát, mivel kisebb felületük van, melyet a baktériumok szennyezhetnek. A feldolgozásra kerülő húst 500 kilogrammos csomagokban, hűtött konténerekben tárolják.

Az ellenőrzött marhahúst hűtve hatalmas darálókban pépesítik, ezek az esetleg a húsban maradt, kisebb méretű csontokat is összezúzzák. Egyszerre nyolckonténernyi húst képes feldolgozni az OSI üzeme, ez 40-50 állattól származó húst jelent. Ez azt is jelenti, hogy ha egy mekis hamburgert […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/14/igy-keszul-a-meki-hamburgereinek-huspogacsaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A valódi Thomas egy haszontalan gőzmozdony volt

A valódi Thomas egy haszontalan gőzmozdony volt

Thomas a gőzmozdony világszerte ismert figuráját, Wilbert Awdry anglikán lelkész és vasútrajongó alkotta, 1945-től írt …