2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Így csattant az űrszonda az aszteroidába

Hirdetés

Így csattant az űrszonda az aszteroidába

A Dart-projekt (Double asteroid redirection test) részeként hétfő éjjel a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött a NASA űrhajója. A NASA a kísérletben egy űrszondát tervezett nekiütköztetni egy aszteroidának, hogy kiderüljön: ezzel a módszerrel el lehet-e téríteni olyan égitestet, amely máskülönben a földbe csapódna.

A képeket a James Webb és Hubble űrteleszkópok készítették, amelyek a Földtől 6,8 millió kilométerre megörökítették, ahogy hétfőn becsapódott az űrszonda a Didymos aszteroida holdjára, a Dimorphosra – írja a Guardian.

A 325 millió dolláros Dart küldetés fotóit két színes time-lapse animációban kombinálták, amelyek az űrszonda közeledését, majd az ütközés pillanatának fényességét mutatják. Az animációkat csütörtökön tettek közzé a NASA honlapján, melyek között számos előtte-utána állóképet is láthatunk az ütközés előtti pillanatról és az utána repülő kőzetanyagról, mely levált az aszteroidáról.

Speed, I am […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/30/nasa-urszonda-urkutatas-aszteroida-csillagaszat-bolygovedelem-kiserlet-urhajo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …