2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Így alapítson hangyafarmot a lakásban

Hirdetés

Így alapítson hangyafarmot a lakásban

Ha két hangya találkozik, csak egy pillanatra állnak meg, feromon molekuláikkal azonosítják egymást, majd sietősen mennek tovább a dolgukra. Ám ha két hangyacsapat fut össze, akkor biztosan csetepatéba keverednek, és hatalmas öldöklést csapnak. A hangyák ugyanis a darazsak leszármazottjai, ezért alaptermészetüknél fogva agresszívek. 

Minderről Bakos Ádám az első hazai hangyatenyésztő és hangyafarmer tájékoztatott minket, aki háza ajtajában egy hangyacsapdát helyezett el gondosan. Meglepődésünkre csak annyit mondott, hogy imádja ezt az állatfajt, de nem szeretné, ha a két legelterjedtebb hazai faj, a fekete hangya (Lasius niger) és a gyephangya, másik nevén a járda hangya (Tetramorium sp.) tanyát üssön a lakásban. Nála a kémcsövekben és az átlátszó műanyag több emeletes hangyavárakban, a formikáriumokban van a helyük, ahol akár egész nap figyelhetjük szorgoskodásukat.16

Hirdetés

Galéria: HangyafarmFotó: Kaszás Tamás / Index

Az első, ami felötlik bennünk egy rácsodálkozó kérdés: mit lehet kedvelni a hangyákban? 

16 ezer hangyafajt tartanak számon, Magyarországon 126 -féle él.

És mind bátor, harcos, becsületes fickókat alakítanak a mesékben.

Nálunk Kaszi, a hangya volt a saját bejáratú szuperhős. Amerre csak járt, igazságot osztott, huncutkodott, és ahol tudott, segített a bajbajutottakon. 

Életünkben legalább egyszer biztosan foglalkozunk velük behatóbban is. Bizonyára mindnyájunknak megvan az óvodáskori emlék, amikor a jó, kedves fekete hangyát megvédtük a gonosz vöröshangyáktól, akik bántani akarták a kisebbeket. A vöröshangya ráadásul csíp is, pontosabban savaz, méghozzá, meglepő módon hangyasavval (a képlete középiskolás kémia tananyag része, mégsem tudná senki pontosan felidézni az összetételét). És emlékszünk a fákon szigorú menetoszlopban felfelé siető tölgyfahangyákra is, akik főleg a Kárpát-medence lakói, és részei a békés hangyafajok öt százaléknyi toleráns, nem háborúzó elit alakulatának. 


Bakos Ádám


16

Bakos ÁdámGaléria: Hangyafarm(Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Nemrég bontottak csak zászlót a hangyások

2016-ig nyúlik vissza a magyar hangyász szubkultúra története. Bakos Ádám akkor látott egy „hogyan alapítsunk hangyafarmot a lakásunkban?” című kanadai videót, és akkor, ott helyben eldöntötte, ő lesz a hangyatartás hazai pionírja. Alámerült a bolyok világába, és rájött, szinte alig tudunk valamit ezekről az államalkotó dolgos rovarokról. Megírt ezért egy hiányzó szakkönyvet, videócsatornát  és webshopot indított, és ma már mintegy több mint tízezren követik, ahogy a szárnyas királynők petét raknak, vagy gondosan összegyűjtik a szemetet a formukárium egyik sarkába, vagy ahogy buzgón mászkálnak az emeletek között. És ahogy meghökkentően tökéletes államot építenek ki.  

Pont ez fogta meg őt, és ez vívja ki a legtöbb hangyás hobbista bámulatát is. A hangyaállamok sok hasonlóságot mutatnak az emberi társadalmakkal, és szociális szempontból is sokat lehet tanulnunk tőlük: precíz munkamegosztás, hatásos kommunikáció és tökéletes együttműködés. A mesék vagány hősei individualisták, egyedül keverednek kalandokba. A boly tagjai azonban nem egyéniségek. Legfeljebb a steril nőstényeket (dolgozók), termékeny hímeket (here) és a szárnyas királynőt lehet megkülönböztetni. Esetleg a kasztokat, a kicsi termetű lárvagondozókat, vagy a nagyra nőtt anyagmozgatókat, akik egyben táplálék raktárként is funkcionálnak. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/05/22/miert-vonzodnak-egyesek-a-hangyakhoz-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …