2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Igaz, hogy a házi por elhalt emberi bőr?

Hirdetés

Igaz, hogy a házi por elhalt emberi bőr?

Köztudott, hogy az emberek által használt helységekben felgyülemlő por 70-80 százalékban elhalt hámsejtekből áll. Ha mégsem tudott erről, az sem baj, ez ugyanis egy tévhit, áltudományos városi legenda. Az elhalt emberi hámsejtek túlnyomó része ugyanis a kád vagy tusoló lefolyóján keresztül elhagyja a környezetünket.

Mi vajon a házi por? Házi pornak tekintünk minden olyan részecskét, amelynek átmérője kisebb az átlagos emberi hajszálnál, vagyis 75 mikrométernél, de a pornál nem is annyira a méret a döntő, hanem az, hogy szeret a levegőben lebegni.

A háztartási por kétharmada kívülről érkezik, cipőn behordott kosz, pollen, korom és csillagpor (grafit, keményítő, lepattogzott festék, faforgács, körömreszelék és szempilla). A fennmaradó rész a bútorkárpitokról vagy szőnyegekről leváló szálakból és háziállatok szőréből áll.

Hirdetés

Nagyon változó becslések vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi elhalt bőrsejt válik le egy emberről naponta. 

Mai bőrgyógyászati ismereteink szerint az ember óránként húszmillió bőrsejtet termel. Ezek fokozatosan lökik kifelé a már létező bőrsejteket, amelyek hetek alatt 

kilapulnak és megkeményednek,

majd folyamatosan leválva lekopnak. Az ember gyakorlatilag folyamatosan vedlik, méghozzá 1000 elhalt hámsejt négyzetcentiméter/óra sebességgel. Ez alapján egy ember félmilliárd bőrsejtet hullat el naponta, ami mintegy másfél gramm, éves szinten pedig fél kiló elhalt bőrt jelent.

Poroljon kanapét!

Poroljon kanapét!

Fotó: Charles Gullung / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/25/hazipor-emberi-bor-koztudott-vedles-allergen-muszal-hamszovet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …