2020. október 21., szerdaMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Időt akart spórolni, felfedezte a káoszt

Időt akart spórolni, felfedezte a káoszt

Soha nem hullik le kétszer ugyanúgy egy falevél, és nem keveredik azonos módon a tejszín a kávéban. És nincs két azonos időjárási helyzet sem. Ezt eddig is tudtuk. De, hogy mi ennek az oka, arra egy türelmetlenebb meteorológus jött rá.  

Edward N. Lorenz az MIT (Massachusetts Institute of Technology, Boston) kutatója 1963-ban egy meglehetősen sematikus légkörzési modellt (matematikai egyenleteket) futatott az egyetem elektroncsöves számítógépén. Az egyszerűség kedvéért mindig sütött a nap, tükörsima földfelszín felett fújt a szél, nem voltak felhők és nem esett. 

Először blődségnek tűnt

Akkoriban órákig, de akár napokig is eltartott egy-egy komplexebb számolás, ha épp nem romlott el a szoba méretű számítógép. Lorenz, hogy időt spóroljon,  egy korábbi futtatás köztes eredményeit használta kiinduló értéknek. Amit kapott akkora blődség volt, hogy azonnal szerelni kezdték a monstrumot. De hibát nem találtak. 

Edward N. Lorenz

Edward N. Lorenz

Fotó: MIT

Az volt a furcsa, hogy semmit nem változtatott a kiindulási adatokon, állapoton, mégis mindig egy kicsit máshogy alakult az időjárási kép. Egyszer sem ismételte önmagát, ami egészen váratlan és különös  volt.

Lorenz eltűnödött a jelenségen, és rájött: az ilyen folyamatok előrejelzése hosszú távon lehetetlen. Méghozzá azért, mert érzékenyek a kezdőértékek (pl. kiinduló hőmérséklet, légnyomási mező, szélsebességek, stb.) pontosságára. Bármilyen kis eltérés idővel óriásira nő, és ez a rendszer (ez esetben a légkör) alaptermészete. Tehát nem a számítógépek, az eszközök kezdetlegessége volt a legfőbb korlát, hanem magának a rendszernek a viselkedése.

Felfedezése forradalmi volt, megszületett a káosz (vagy, ahogy ő nevezte: determinisztikus káosz) tudománya.

Nem szerette a szót

Magát a káosz szót nem Lorenz, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/10/14/idot_akart_sporolni_felfedezte_a_kaoszt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

Hogyan tudták beadni a népnek az egykor élt királyok, hogy gyógyító erejük van? Ki segített …