2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Időjárás-jelentés a múltból

Hirdetés

Időjárás-jelentés a múltból

Az EUMETSAT-nak köszönhetően tíz percben követhetjük végig, milyen is volt a 2020-as év időjárása a Földön, szupermagas, 8K-felbontásban. Szépen látszik az Egyenlítő menti, trópusok feletti keleti passzátszél, illetve a déli félteke nyugat felé mozgó szélrendszere.

A felvételeket több geostacionárius (a bolygónk adott pontja felett, a Földdel azonos sebességgel keringő) műhold felvételeiből állították össze a Kínai Meteorológiai Igazgatóság (CMA), a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) és az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA) nemzetközi együttműködésében.

A videó érdekessége, hogy külön jelzi a hurrikánokat, trópusi ciklonokat. A tavalyi év meglehetősen intenzív hurrikánszezont hozott. Az Atlanti-óceán északi részén 30 elnevezett vihart azonosítottak. Ezeket intenzitásuktól függően halványsárgától pirosig jelölik a videóban. Az elnevezések pedig az 1953-ban bevezetett metódust követik: minden évben 21 fonetikusan elrendezett női és férfinevet vesznek fel a listába, és sorrendben kapják a viharok a keresztnevüket. Ha a ciklonok száma ennél több, akkor a görög ábécé betűi következnek. Összesen hat hurrikánszezonra elegendő név szerepel a listában,

amikor elfogynak, a kör kezdődik elölről.

Hirdetés

Egyes különösen erős és pusztító hurrikánok nevét (például Irma, Katrina) visszavonhatják a katalógusból, és onnantól csak az adott vihart jelölhetik.

Kutatók régóta sejtik, hogy a globális felmelegedéssel együtt emelkedik az erős […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/05/28/nezze-meg-par-perc-alatt-milyen-ido-volt-tavaly-a-foldon-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …