2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ideges és tesz a KRESZ-re a rudli

Hirdetés

Ideges és tesz a KRESZ-re a rudli

Megkapó, mennyire bele tudunk feledkezni világunkba. Egykedvűen vezetünk az úton, a rádióból valami monoton locsogás duruzsol, szentségelünk, ha valaki lassabb, mint mi, és akkor is, ha megelőznek. Aztán egyszer csak, varázsütésre, elénk ugrik egy szarvas. Majd még egy. És még tíz, és még húsz, akár ötszáz is. Percekig ámulva nézzük a szűnni nem akaró sort. Egy szempillantás alatt kiszakadunk jól berendezett mikroklímánkból, és csak meredten bámulunk.

PONT ÚGY, MINT A SZARVAS AZ ÚTON, AMIKOR BELENÉZ A FÉNYSZÓRÓBA.

Hirdetés

Ha szerencsénk van, nem ütköztünk, és elmondhatjuk, hogy láttunk egy rudlit. A szarvasok és őzek vonuló, szaladó téli csapatát. A csorda szót semmiképpen ne használjuk, már ha nem akarunk dilettánsként tündökölni természetértő körökben.

Habár nagy igyekezettel terjeszkedünk, foglaljuk le, építjük tele környezetünket, Magyarországon

így is mintegy félmillió szarvas és őz él „szabadon”.

Az őzek vannak többen, majdnem 400 ezren, és rosszul tudtuk gyerekkorban, hogy ők szarvas-gyerekek.

Nem kell nagy szerencse ahhoz, hogy láthassuk őket. Ahhoz, hogy elkerüljük a karambolt, annál inkább. Bármikor, bármerről kiugorhatnak elénk a műútra. Ha fizikailag képtelenség megállni, akkor örülhetünk, ha megúsztuk sérülés nélkül. Már egy 30 kilós őzt is rázós elütni, egy kétmázsás gímszarvast pedig egyenesen meredek.

A Bakonyban például a közúti balesetek egytizede vadakkal kapcsolatos. 

Csak télen állnak össze rudliba, a többi évszakban kisebb családokra szóródnak szét. Ilyenkor is egyfolytában számíthatunk rájuk. Ezek a vadak ugyanis természetüknél fogva mozgékonyak, és nem különösebben foglalkoznak azzal, hogy élőhelyükön aszfaltbeton csíkok kanyarognak.

Tesznek a KRESZ-re

Nem néznek körül, csak mennek a maguk feje után. Pedig látnak minket jól. Periferiális látásuk 310 fokos. Szinte csak maguk mögé nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/02/11/rudli-az-uton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem szőröztek, kikosarazták a királynőt

Nem szőröztek, kikosarazták a királynőt

Létezhet-e annál nagyobb elismerés és öröm, mint amikor szülőhazája uralkodója lovaggá ütné az embert? A …