2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy felesleges?

Hirdetés

Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy felesleges?

A háztartásvezetésnek, azon belül is az otthoni főzésnek-sütésnek régóta megvannak a maga megosztó kérdései. Ilyen például, hogy hűtőben kell-e tartani a vajat, vagy a paradicsomot, hány percig kell a tökéletes lágytojást főzni, mi a titka a fájdalommentes tojáspucolásnak satöbbi-satöbbi. És amióta legtöbbünk nem egyenesen a tyúkudvarból, kotlósaink kedvenc fészkelőhelyeiről gyűjti be a napi rántottára valót, kardinális kérdés az is, hogy hűtőben kell-e tartani a tojást, amit a boltban vagy piacon vásárolunk.

Hirdetés

A kérdés egyáltalán nem egyszerű – rögtön látjuk, ha elmegyünk több boltba is, és megnézzük a tojásoknak fenntartott helyeket. Vannak hiper- vagy szupermarketek ahol hűtőpultokban tartják és vannak üzletek, ahol hűtés nélkül, szobahőmérsékleten kínálják a tojásokat. Ha piacon vásárolunk, értelemszerűen ez utóbbi a helyzet. Kissé zavarbaejtő, nem? Ha nem kell hűteni, akkor miért pazarolják rá az energiát? Ha hűteni kell, akkor nem veszélyes szobahőmérsékleten tárolni? Mit tegyünk a megvásárolt tojással? Tegyük hűtőbe? Elég ha berakjuk a spájzba vagy egy szekrénybe? Megannyi kérdést szül ez a helyzet!

Két szálon indulhatunk el a problémakör feldolgozásában: mennyire félünk a kórokozóktól és mennyi energiát vagyunk hajlandók a biztonságos tojásainkra áldozni.

Száz évvel ezelőtt, amikor még meglehetősen keveset tudtak az emberek a szabad szemmel láthatatlan kórokozókról, a vírusok és baktériumok elleni védekezés formáiról, szükségességéről, a tyúkok alól begyűjtött tojást többnyire alaposan megmosták. Ez érthető is, elvégre mégiscsak tyúkszaros környezetből származnak. Mint később kiderült, a mosással (főképp a forró vizes, szappanos, vegyszeres mosással) az a baj, hogy eltávolítja a tojáshéjról azt a nagyon vékony viaszréteget, ami védi a porózus héjat és nem hagyja, hogy különféle kéretlen mikroorganizmusok bejussanak a tojásba.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Az élelmiszeripari technológiák és a mikrobiológia fejlődése országonként más és más gyakorlatok kialakulásához vezetett, az Egyesült Államokban például 1970-ben kötelezővé tették a termelői tojások gépi mosását, miközben a legtöbb európai és ázsiai országban épphogy megtiltották ezt. A mosáspárti eljárások aztán az újdonsült mikrobiológiai ismeretek fényében – miszerint mosás után a különféle betegségeket okozó vírusok és baktériumok, meg a víz és a levegő is, könnyűszerrel bejut a tojásba a héj pórusain, hajszálrepedésein – kiegészültek olajos permetezéssel, hogy az elvesztett védőbevonatot pótolják, és a tojás idő előtti romlását megakadályozzák. Ebben az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/22/kell-e_huteni_a_tojast_otthon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …