2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hova tűnnek az anyaméhben az ikertestvérek?

Hirdetés

Hova tűnnek az anyaméhben az ikertestvérek?

Az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézet munkatársai az „eltűnőiker-szindrómával” foglalkoznak, amikor az egyik iker a terhesség korai szakaszában meghal – írja a BBC. Az iker maradványai az anyaméhben maradhatnak, vagy a szövet széteshet, és a sejteket a másik iker vagy a placenta felszívja. Az ikrek aránya az élve születések között csak 1,3 százalék, de egy tanulmány szerint a természetes terhességek 12 százaléka ikerterhességként indul, csak az ikertestvér minden nyolcadik terhességben eltűnik.

Az eltűnő ikrekkel kapcsolatos közelmúltbeli kutatások egy új módszert alkalmaznak, hogy ki lehessen deríteni, volt-e valakinek ikertestvére a méhen belül. A módszer pontossága körülbelül 60-80 százalékos. 

Miért lesznek ikrek?

Egypetéjű ikrek akkor születnek, amikor egy petesejt, amelyet egy spermium megtermékenyített, véletlenül korán felhasad. Az egypetéjű ikrek csak az embernél, kutyánál, szarvasmarhánál, lónál és sertésnél fordulnak elő. Evolúciós szempontból érthetetlen a létezésük, hiszen a genetikai sokféleséggel rendelkező utódnemzés nagyobb esélyt ad a túlélésre.

Hirdetés

A kutatók eredetileg az úgynevezett epigenetikai folyamatok – vagyis a gének kémiai markereinek – szerepét akarták vizsgálni az ikrek kialakulásában. Az ilyen epigenetikai markereket az emberi test hozzáadhatja a génekhez, vagy eltávolíthatja onnan – a személy környezetében vagy életmódjában bekövetkezett változásokra reagálva. Az epigenetikai változásokról kiderült, hogy elengedhetetlenek az embrió korai fejlődéséhez.

Különösen a DNS-metiláció, amelynek során egy kis kémiai jelölést adnak a DNS-hez, amelyet „metilcsoportként” neveznek, segít szabályozni az embrionális gének működését, ezáltal lehetővé téve az egészséges fejlődést.

Annak kiderítésére, hogy a DNS-metiláció szerepet játszik-e az ikrek kialakulásában, a kutatócsapat 924, azonos ikrekből származó DNS-mintában elemezte a DNS-metiláció szintjét az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Hollandiában és Finnországban. Ezt a mintát egy 1033 fős, nem egypetéjű ikerből álló kontrollcsoporttal hasonlították össze.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/07/iker-fantomiker-balkezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

Az Egyesült Királyságban a majomhimlő kitörésére azelőtt sosem volt példa, és hiányos a tudás a …