2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Horkolás: nem csak bosszantó, betegségeket is jelezhet

Hirdetés

Horkolás: nem csak bosszantó, betegségeket is jelezhet


Horkolás: nem csak bosszantó, betegségeket is jelezhet

A horkoló sok álmatlan éjszakát okozhat hálótársának. Hallgatni azonban még mindig kisebb kellemetlenség, mint horkolni, ugyanis a zavaró tünet hátterében több fül-orr-gégészeti betegség is állhat, melyek kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a kezeletlen horkolás szövődményeire is felhívta a figyelmet.

A horkolás fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat területén. A horkolás tehát tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi, a horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orvos endoszkópos, szükség esetén CT vizsgálat segítségével átfogó képet kap az orrüreg, melléküregek, és garat- algarat állapotáról, így meg lehet határozni, ha valamilyen fül-orr-gégészeti rendellenesség áll a horkolás hátterében.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ
www.fulorrgegekozpont.hu)

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220919-horkolas.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Könnyebben terjed a családokban a hosszú Covid, ezek lehetnek az okai

Könnyebben terjed a családokban a hosszú Covid, ezek lehetnek az okai

A németországi Freiburg, Heidelberg, Tübingen és Ulm Egyetem kutatói meghökkentő felfedezést tettek nemrégiben. 341 háztartásban …