2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hol van az igazság, és hogy találjuk meg az interneten?

Hirdetés

Hol van az igazság, és hogy találjuk meg az interneten?

Arról, hogy létezik-e igazság, sokat lehetne vitatkozni, a filozófusok meg is teszik, és igazuk van, hiszen egyrészt mindannyian megalkotjuk a saját igazságunkat (hangoztatják a relativizmus hívei), másrészt a szkeptikusok szavaival élve: talán nincs is leírható világ, csak egy nagy illúzió, amit annak tartunk.

Az igazság nem állandó

Egyes hiedelmeket régen igaznak tartottak, ma hamisnak tekintenek („lapos a Föld”), és biztos ma is vannak olyan igazságok, amik a jövőben már nem állják meg a helyüket. Az, hogy mi az igazság, nem annyira a különböző emberektől függ, hanem attól, hogy milyen narratíva szerint élnek. Két hasonló narratívával rendelkező ember valószínűleg megegyezhet egy közös igazságban, de ahogy a narratívák eltérnek, úgy az igazság konszenzusa is differenciálódhat.

Azt, hogy mit tekintünk igaznak, akár az erkölcsben, akár a tudományban vagy a művészetben, az adott korszak társadalmi, kulturális és technológiai normái határozzák meg. De ne feledkezzünk meg a szubjektív igazságról sem!

Hirdetés

Szubjektív igazság nélkül nincs önrendelkezés, ez a leglényegesebb igazság, ami szerint mindannyian éljük személyes és privát életünket – gondoljunk csak a különböző vallásokra és hitekre.

A nagy igazságprobléma, hogy hogyan lehet bizonyosságot szerezni arról, összhangban vagyunk-e a tényekkel vagy a valósággal, amikor az emberi elme […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/04/igazsag-troll-internet-osszeeskuves-elmelet-william-james/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …