2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan védekeznek a meleg ellen az állatok és eltanulhatjuk-e tőlük a praktikákat?

Hirdetés

Hogyan védekeznek a meleg ellen az állatok és eltanulhatjuk-e tőlük a praktikákat?

Mit tennénk, ha 40 fokban légkondi, legyező és az izzadás hűsítő hatása nélkül kellene dolgoznunk? Az állatok így csinálják, mi lehet a titkuk?

Például a nagy fül!

A világ legkisebb, Szaharában élő rókafaja a sivatagi róka, ami komikusan nagy fülét használja hűtésre. Ez az óriási hallószerv segít neki a hőleadásban és használatával a homok alatti zsákmányt is könnyen lefüleli. A nagy, vékony fülek maximalizálják a hőleadás felületét kis testtömeg mellett is. Minél nagyobb a felület, annál jobb a hőleadás – nem véletlenül szeretünk mi is a légkondi/ventilátor mellett kifeküdni és nem összegömbölyödni, ahogy a téli hidegben szoktuk.

A sivatagi emlősök többsége éjszakai életmódot folytat, és a nap legmelegebb időszakában szundikál, de a fokföldi ürgemókus igazi különc, inkább nappal keres táplálékot. Viszont van egy szuper napellenzője, a testével azonos méretű bozontos farka, amit vagányan a fejére tud borítani, ha a tűző napon tevékenykedik.

Milyen hasznos a szőr!

A világ leggyorsabb hangyái a szaharai ezüsthangyák, amik meg is főhetnének a forró napon, de ehelyett ők lettek az állatvilág Usain Boltjai, akik másodpercenként 0,855 métert képesek megtenni. Mi védi meg őket a forróságtól? A testüket borító háromszögletű szőrszálak sűrű szövedéke, ami ezüstös fényt is ad nekik. Nemcsak visszaverik a fénysugarakat, de a szőrzet kifinomult szerkezete segít elvezetni a hőt is a hangya testéről. Az ezüsthangyák tanulmányozása során a tudósok azt találták, hogy a borotvált

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/11/hoseg-vedekezes-holeadas-allatok-szahara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …