2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan szerezte a világ leghíresebb gengsztere a legendás sebhelyeit?

Hirdetés

Hogyan szerezte a világ leghíresebb gengsztere a legendás sebhelyeit?

A “sebhelyes arcú” kifejezésről a legtöbb embernek Al Pacino ikonikus szerepe, a floridai alvilágban a csúcsra emelkedő, majd csúfos véget érő maffiózó, Tony Montana ugrik be az 1983-as, Sebhelyesarcú című kultuszfilmből. (Ami egyébként egy 1932-es film újrafeldolgozása, ami pedig egy 1930-as regényen alapszik.) A kubai bevándorlóból kegyetlen és nagy hatalmú maffiavezérré váló karakter a világ leghíresebb gengszterére, Al Caponéra épít, a nevében legalábbis biztosan: Caponénak is sebhelyek csúfították el az arcát, és scarface volt a gúnyneve. A filmben nem derül ki, hogyan szerezte a főszereplő a sebeket – sőt maga a név is csak egyszer hangzik el, a hírhedt láncfűrészes jelenetben, akkor is spanyolul, cara cicatriz. (Ezt a jelenetet egyébként szintén a valóság ihlette, Oliver Stone egy nyilvános FBI-aktából emelte át szinte egy az egyben a forgatókönyvbe.)

Hirdetés

A valóságban Capone háborús sérülésként hivatkozott a sebhelyeire, és gyűlölte őket, rendszeresen úgy fényképeztette magát, hogy az arca bal oldala takarásban legyen a fotón. Persze a rejtélyes sebhelyek és a köré épülő legendák csak még félelmetesebbé tették a maffiavezért.

Pedig a forrásuk valójában egészen banális volt, és nem olyasmi, amire egy magára valamit is adó gengszter büszke lenne.

Capone fiatalkorában félprofi baseballjátékos és szintén félprofi gengszter volt New Yorkban, ahol több utcai bandát is megjárt, mielőtt a Five Points Gang nevű csoportnál kötött ki. Itt még 20 éves kora előtt és sebhelyek nélküli arccal a főnök, Frankie Yale jobbkeze lett. Yale az egyik Coney Island-i éjszakai szórakozóhelyét, a Harvard Innt bízta rá, ahol egyszerre volt kidobóember, alkalomadtán pincér, és ügyelt rá, hogy a főnök üzlete minden szempontból zökkenőmentesen működjön. A biznisz jól is ment, egészen 1917 egy baljós éjszakájáig, amikor egy helyi nehézfiú, bizonyos Frank Galluccio állított be a szórakozóhelyre a barátnőjével és a húgával.

Capone ekkor 18 éves volt, tele önbizalommal, becsvággyal és tesztoszteronnal. Heves, otromba és egyoldalú flörtölésbe kezdett a konkurens alfahím húgával, aki nem igazán rajongott a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/06/16/al_capone_gengszter_sebhely_sebhelyesarcu_keseles_haborus_serules/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …