2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan lett egy súlyosan mérgező növény május 1-je szimbóluma?

Hirdetés

Hogyan lett egy súlyosan mérgező növény május 1-je szimbóluma?

Május első napja ősi ünnep, a tavasz és a kirobbanó élet örömünnepe, köztük az egyik legmérgezőbb növénynek, a gyöngyvirágnak az ünnepe. Fête du muguet-nek nevezik őshazájában, Franciaországban, és ilyenkor mindenki gyöngyvirágcsokrokkal járja az utcákat.

GettyImages-1221645950

Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images Hungary

Nem valami újkori hóbort, mint mondjuk a Valentin-nap, hanem a francia király, IX. Károly vezettette be hivatalosan 1561-ben, a legenda szerint azért, mert el volt ragadtatva, amikor egyik lovagja egy szerencsét hozó gyöngyvirágszállal kedveskedett neki. Mások szerint a lovagok titkos jele volt, akik a terv szerint gyöngyvirágot adtak a királynak ezen a jeles napon, ha a titkos küldetés sikerült.

Hirdetés

Bármi is az igazság, a munka ünnepe megerősítette státuszát, és 1907-től már gyöngyvirág váltotta a vadrózsát a gomblyukakban a felvonulásokon. De mindenek fölött május 1-jén szinte mindenütt a szerelmet is ünneplik Európában.

Na de egy rendkívül mérgező növénnyel, amelynek szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak,

Közepes mennyiségben pedig halált okoz?

Egy fontos gyógyszeripari alapanyaggal, amelyből szívgyógyszereket készítenek?

Úgy tűnik, igen, méghozzá nagy tételben, csak Franciaországban tízmillió eurós ez a virágüzlet minden május 1-jén, és nem kevesebb, mint ötvenmillió szállal kedveskednek egymásnak az emberek. Ha egy nőnek ilyen virágot ajándékozunk, akkor virágnyelven a tisztaság és a szűziesség iránti megbecsülésünket fejezzük ki. És sok szerencsét is kívánunk a csalóka spárgafélével, főleg, ha pont tizenhárom harang alakú virág imbolyog a száron.

Halálos szépség

A magyar néphit szépségvarázsló növényként tartja számon, népdalok állandó szereplője, a szépség közkedvelt metaforája, nem véletlen, hogy a nők gyöngyvirágos vízzel mosakodtak, hogy arcuk szép legyen és szemük egészséges maradjon. Vagy éppen gyöngyvirágos vízzel <a href="//index.hu/tudomany/til/2021/04/05/miert-van-kihaloban-a-locsolkodas-/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/05/01/hogyan-lett-egy-sulyosan-mergezo-noveny-majus-1.-szimboluma-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százszor valószínűbbé váltak a rekordot döntő hőhullámok

India északnyugati részén és Pakisztánban jelenleg óriási a hőség, az indiai fővárosban, Újdelhiben vasárnap 49 …