2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan lett a politikusok kedvence a globális felmelegedés?

Hirdetés

Hogyan lett a politikusok kedvence a globális felmelegedés?

Már az a tény, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői különös előszeretettel sürgölődnek és nyilatkoznak a globális felmelegedés körül, nem mindennapi.

Az éghajlatkutatás harminc évvel ezelőtt még csak kevesek érdeklődését keltette fel, és ennél is kevesebben foglalkoztak vele elmélyülten. A megszállott tudósok ínyenc területének számított, amelyről leginkább csak azt lehetett tudni: az átláthatatlanul összetett éghajlati rendszer megértése még sokáig lehetetlen lesz. Lelkes meteorológusok, geológusok, óceánkutatók és programozók közösen próbáltak bármi értékelhető eredményt kinyerni a kezdetleges számítógépekből, hiányos adatokból, a félig megértett, bonyolult folyamatokból. Az éghajlatváltozás fehér foltjaihoz képest a mindennapi időjárás-előrejelzések pontatlansága maga volt a tudományos bizonyosság.

Felbukkan a Vaslady

Az 1973-as olajválság erőteljes kijózanító pofont adott a fejlett nyugati országoknak. Egy szempillantás alatt szertefoszlott a korlátlanul rendelkezésre álló, olcsó energia hajtotta, pazarló, de szárnyaló gazdaság illúziója. Az energiabiztonság stratégiai kérdéssé vált.

Hirdetés

Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel (1979–1990) kezdődött a téma nagypolitikába emelése, aki nemcsak a közel-keleti olajtól való függőségtől, de a korszerűtlen, gazdaságtalan, a költségvetést súlyosan megterhelő, veszteséges szénbányászattól is meg akart szabadulni. Akkoriban Anglia gazdasága még dominánsan szénalapú volt. A bányabezárásokkal elkezdődött a nagy angliai bányászsztrájkok időszaka.

Az 1984–85-ös nagy angliai bányászsztrájk a világtörténelem leghosszabb és legnagyobb szabású munkabeszüntetése volt. Erős szakszervezetek, véget nem érő felfordulás, a punk aranykora.

Bányászok és a munkáspárt tagjainak tüntetése Londonban 1984-ben

Bányászok és a munkáspárt tagjainak tüntetése Londonban 1984-ben

Fotó: Les Lee / Getty Images Hungary

Jégkorszakot vártak 

Tíz évvel korábban, 1975-ben történt, hogy több mint 30 év után újra emelkedni kezdett a Föld átlaghőmérséklete. Felbukkant a globális felmelegedés mint kifejezés és elmélet, amely meglehetősen őrült elképzelésnek számított akkoriban. Az aktuális pánikelmélet ugyanis épp ellenkezőleg, egy közelgő jégkorszakról szólt.

Ezért is az emberiség volt a felelős, csak itt a levegőbe eresztett, ipari eredetű kén-dioxid és aeroszol voltak a bűnösök. Ezek a kicsi lebegő részecskék visszaverik a napsugarak egy részét, ezáltal kevesebb napenergia éri el a földfelszínt. Azaz hűl a Föld.

Megszületett a globális felmelegedés kifejezése

A globális felmelegedés kifejezést Wallace Broecker, a Columbia Egyetem geokémikusa dobta be a köztudatba 1975-ben, egy a Science folyóiratban megjelent cikkében (Climatic Change: Are We on the Brink of a Pronounced Global Warming?). Addig az „inadvertent climate modification” (nem szándékos éghajlat-módosítás) fogalmat használták az emberi behatásra. Bár sejtették, hogy az ember képes az éghajlat megváltoztatására, annak irányát (lehűlés vagy melegedés) akkor még nem ismerték pontosan. 

Thatcher asszony közbelép

Nagy szerepe volt Thatchernek, hogy az emberi eredetű szén-dioxid és a globális felmelegedés bekerüljön a köztudatba. A téma viszont hamar antikapitalista, antiglobalista mázt kapott, ami szöges ellentétben állt az ő politikájával.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/22/thatcher_globalis_felmelegedes_ipcc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Amikor a gyerekek először találkoznak labdával és eldobják-rúgják, boldogan szaladnak utána, mert olyan mintha élne …