2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan lehet túlélni a világ tetején?

Hirdetés

Hogyan lehet túlélni a világ tetején?

A Perutól Bolíviáig terjedő, ritka levegőjű andoki magaslaton sok száz generáció óta élnek emberek. Nem fulladozva, nem oxigénpalackkal – mi lehet a titkuk?

Hígabb tibeti vér

Amikor a levegő ritka, a vér besűrűsödik, hogy növelje a sejtekhez jutó oxigén mennyiségét. Ez a vérképző reakció minden hegymászónál működik, és kétszáz évig azt feltételezték, hogy az alacsony oxigénszintre adott reakció. De Cynthia Beall, az ohiói Case Western Reserve Egyetem antropológusa szerint a tibetieknél nem igaz ez a hipotézis. Nekik ugyanis meglepően alacsony a hemoglobinszintjük, ami a vér oxigénszállító tulajdonságát befolyásolja. Magas hemoglobinszintnél a vér viszkózusabb, sűrűbb lesz, de ennek számos káros hatása lehet. 

Ha sűrű, koncentrált vért pumpál a szervezet, a szív túlpöröghet.

Hirdetés

Ennek az egész keringési rendszert érintő többletterhelésnek lehetséges következménye lehet a krónikus hegyi betegség, a Monge-kór, amelyet Carlos Monge Medrano perui orvos írt le először 1925-ben. Monge Medrano megfigyelte, hogy a fulladással, a végtagok és ajkak elkékülésével járó betegség hirtelen felléphet olyanoknál is, akik évek óta boldogan élnek a magaslati levegőn. Lehet, hogy tüdő- vagy agyi ödéma alakul ki náluk, vagy a besűrűsödött vér más létfontosságú szervekben vérrögöket okozhat. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/18/tibet-oxigen-genetika-gyenyiszovai-ember/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végre kiderült, mennyi vizet kell inni egy nap

Végre kiderült, mennyi vizet kell inni egy nap

Egy új tanulmány több mint 5600, különböző korú embert vizsgált a világ 26 országából. A …