2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan kapják a betegségek a neveiket?

Hirdetés

Hogyan kapják a betegségek a neveiket?

Hónapok óta dúl már világszerte a koronavírus-járvány, így a legtöbben alighanem már tisztában vannak azzal, hogy a koronavírus azért kapta a latin corona nevet, mert a felfedező kutatók úgy látták, hogy a mikroszkópos képén a burokba ágyazott fehérjetüskék a a Nap koronájához hasonlítanak. Minden bizonnyal hasonlóan sokan tudják azt is, hogy az új vírus hivatalos neve SARS-CoV-2, az általa okozott betegség pedig a Covid-19. 

Hirdetés

De honnan kapta a nevét a malária, a gonorrhea, vagy az ebola? Van egyáltalán bevett szokás a vírusok és betegségek elnevezésére? Ahogy a gének esetében, úgy itt is vannak érdekességek, néhány ismertebb betegséget végigzongorázva viszont összességében azért teljesen logikusnak tűnik a helyzet. Főleg, ha az ember beszél latinul.

epidemiology.png

Fotó: etymologynerd.com

A fenti ábra a szavak eredetével hobbiszinten, valamint tanulmányaiban is foglalkozó Adam Aleksic honlapjáról származik, akinek gyűjtéséből világosan látszik, hogy a betegségek esetében szintén rengeteg módszer létezik, ha nevet akar találni az ember. A koronavírushoz hasonló névadás más esetekben is feltűnik, a rotavírusban a rota a kerék latin megfelelője, a vírus pedig mikroszkóp alatt egy kerékre hasonlít.

Aztán ott vannak azok a betegségek, amik az általuk okozott tünetek alapján kapták a nevüket. Ilyen például a hepatitisz, ami a latinon keresztül az ógörög hepar, vagyis máj szóból ered, utalva ezzel arra, hogy a betegség májgyulladással jár. Vagy a tetanusz, ami a görög tetanos, vagyis feszültség szóból ered, mert a betegség gyakran okoz izommerevséget. A gonorrhea eredete is hasonló, ám egy fokkal talán még érdekesebb – a betegség neve az ógörög gonos (ondó), illetve a rhein (folyni) szavak összetétele, annak idején ugyanis tévesen ondónak nézték a húgycsőből kiürülő fehér, gennyes váladékot.

Ezeknél is vadabb asszociációkra is van példa, a chlamydia neve például az ógörög khlamus, vagyis köpeny szóból ered, méghozzá azért, mert korábban úgy gondolták, hogy az ezt okozó baktérium bevonja a fertőzött sejtek magját. Az influenza meg olaszul egészen konkrétan azt jelenti, hogy befolyás, és annak az évszázadokkal ezelőtt népszerű elméletnek a nyomán ragadt meg, hogy a betegségeket isteni befolyás okozza. A malária egy kicsit mindkét kategóriába sorolható, nevét az olasz mala aria, vagyis rossz levegő kifejezésből kapta, mert eredetileg úgy gondolták, hogy a betegséget mocsári gőzök okozzák.

Elég gyakori az is, hogy a vírusokat a felfedezésük helyszínéről ismerjük, elég csak az Ebola folyóról […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/15/koronavirus-nev-latin-etimologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2005-ben …