2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan alszik a medve télen?

Hirdetés

Hogyan alszik a medve télen?

Tetszhalott állapot

A hosszú időtartamú mélyalvást belső biológiai jelek szabályozzák: főként telítetlen zsírsavak (pl. linolénsav) és hormonok indítják el az elalvás periódusát és ébresztik is fel később az állatot, jó hét hónap elteltével. A hibernáció az időszakos éhínség miatt alakul ki és 1-2 hónapos felkészülési időszak előzi meg: az emlős állat rendkívül nagy tömegű zsírt halmoz fel a szervezetében, majd védett fészket keres magának.

Az alvás idejére számos jelentős változás figyelhető meg:  a medve testhőmérséklete 7-8 fokot csökken, ezzel anyagcseréjének mértéke 50 százalékkal esik. A szívverések száma percenként egyre, légvétele négyre csökken. Nem eszik és nem iszik, ugyanis energiát és vizet a felhalmozott zsiradék szolgáltat. A kiválasztás során keletkező húgysavat és karbamidot újrahasznosítja, emésztés híján pedig széklete sincs. Mozgása izmainak apró remegésében merül ki, de az is automatikus, a hőtermelés velejárója. És hogy alszik-e? Nagyon mélyen, még álmodik is. 

Igazi biohack

A fent említett változások számos, embernél is ismert betegség tünetei. Percenként egy szívdobbanás? 50-100 kiló zsírfelesleg? Alig veszek levegőt? Nem pisilek? Jogosan merül fel a kérdés: hogyan éli túl? 

Hirdetés

A TRÜKKÖK OLYAN ÉLETTANI VÁLTOZÁSOK, MELYEKNEK MEGISMERÉSE EMBERI BETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSÁBAN IS NAGY SZEREPET KAPHAT.

A macikra leselkedő egyik legnagyobb veszély a sztrók (agyérgörcs) lehetne a téli álom során. Az állat alig vesz levegőt, ami súlyos oxigénhiányt okozhatna, valamint a véráramlás mértéke nagyon lassú, a normálisnak a tizede. Mégsem lesznek betegek, ugyanis anyagcseréjük mértéke a normális  50 százalékára csökken. Az alacsony intenzitású anyagcsere pedig sokkal kevesebb oxigént igényel. Brian Barnes, az alaszkai Fairbanks Egyetem biológus szakértője szerint

ha a mentők, ehhez hasonlóan csökkenteni tudnák sztrók után a páciens anyagcseréjét – talán a test hűtésével -, valamint az anyagcsere energiaforrásának a zsírokat “állítanák be”, akkor megakadályozhatnák a maradandó agykárosodást. 

Adja magát az a kérdés is, hogy a hatalmas súlyfelesleggel nem jár-e együtt a cukorbetegség. Hisz az embernél 50-100 kiló háj esetén a vércukrot a sejtekbe juttató inzulin hormonra garantáltan nincs “válasz”. A szervezet ilyenkor érzéketlen erre a hormonra, az illető inzulinrezisztens és kettes típusú cukorbeteg (vagy csak idő kérdése és az lesz). A grizzly medvék mégis minden ősszel legalább 100 fontot szednek fel, viszont elkerülik a cukorbetegséget. Hogyan?

Az (a) ábrán a grizzly három fő anyagcsere-állapotát lehet látni. A kör alakú naptárban az aktív időszakot követi a hízás (hiperfágia), majd a téli álom (hibernáció) állapota. A nagybetűk a hónapok kezdőbetűi. A téli álom időszakában az állat inzulnrezisztens, ezt kék ív jelöli. A (b) ábra a testtömeg és a testhőmérséklet ciklikus változását szemlélteti. A (c) fotó egy maci fél év alatti 115 kilós hízását örökítette meg.

Az (a) ábrán a grizzly három fő anyagcsere-állapotát lehet látni. A kör alakú naptárban az aktív időszakot követi a hízás (hiperfágia), majd a téli álom (hibernáció) állapota. A nagybetűk a hónapok kezdőbetűi. A téli álom időszakában az állat inzulnrezisztens, ezt kék ív jelöli. A (b) ábra a testtömeg és a testhőmérséklet ciklikus változását szemlélteti. A (c) fotó egy maci fél év alatti 115 kilós hízását örökítette meg.

Fotó: europepmc.org

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a grizzly medvék zsírsejtjei a téli álomra keszülve érzékenyebbek az inzulinra, mint nyáron. A ciklikus változást zsírsejtek felszínén is megtalálható PTEN nevezetű fehérje kikapcsolódása teszi lehetővé. Ennek köszönhetően a medve a zsírfelhalmozás időszakában nem lesz cukorbeteg, az általa elfogyasztott gyümölcsök cukrából, a fruktózból óriási tömegű zsír keletkezhet anyagcserebetegség nélkül.

Aztán télen a fehérje bekapcsol, a maci “inzulinrezisztens” lesz és ezért folyamatosan zsírt képes bontani. Az állat barna zsírszövete pedig a zsírsavakat rögtön energiává (ATP) és hővé égeti el. Így nem hűl ki barna barátunk és lesz energiája az életben maradáshoz. Számos biotechnológiai vállalat tudósai most azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/10/15/teli_alom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/27/a_csecsemok_es_a_kisgyerekek_sokkal_okosabbak_mint_az_gondolnank/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …