2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogy tűnt el A holló szerzője?

Hirdetés

Hogy tűnt el A holló szerzője?

1849. október 7-én, 40 évesen halt meg Edgar Allan Poe, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője, a detektívregény megteremtője, aki misztikus, hátborzongató történeteiről vált ismertté. Rejtélyes haláláról  talán sosem fog kiderülni az igazság. Mintha egyik történetének epizódja lenne az 5 napra eltűnt, majd másnak a ruháiban, a kanálisból előkerülő híres író, aki delíriumos rohamok után halt meg, anélkül hogy elmondta volna, mi történt vele. A halálával kapcsolatos teóriagyártás a mai napig tart. 

Politikai bunda, alkoholmérgezés?

1849. október 3-án, a választás napján Joseph W. Walker Baltimore-ban a Gunner’s Hall-i szavazóhelyiségbe indult, ekkor találta meg a csatornában fekve a félig eszméletlen, furcsa, kopott ruhákba öltözött Poe-t. Hiába próbált segíteni neki, az író négy napra rá meghalt, és nem tudta elmondani, miért hevert eszméletlenül az esőben valaki másnak a ruhájában. Utolsó óráiban hallucinációk gyötörték, halála előtt többször is felkiáltott:

Reynolds! Reynolds!

Hirdetés

Sosem derült ki, kire gondolt.

Lehet, hogy az író szavazási csalás áldozata lett. A 19. század második felének bevett politikai gyakorlata volt a szavazások megbundázása: egy banda elrabolta a kiszemelt áldozatot, és kényszerítette, hogy különféle személyazonosságokkal többször is szavazzon egy adott jelöltre. A szavazóhelyiség, ahol Walker megtalálta a zilált Poe-t, épp ezekről a bandákról volt ismert. Ráadásul alkohollal „fizettek” áldozataiknak, amit Poe szervezete nem bírt.

Egy másik elmélet szerint Poe halálra itta magát, közeli barátja, J. P. Kennedy úgy tudja, egy ismerősével annyira berúgott, hogy belázasodott, delíriumba esett, és meghalt. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/15/edgar-allan-poe-halal-rejtely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Azonosítatlan repülő tárgy jelent meg Magyarország felett

Az objektumot eredetileg január 31-én észlelték. A különös égi jelenséget megörökítő Papp Zoltán szerint este …