2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogy maradtak fenn az összeomló civilizációk üzenetei?

Hirdetés

Hogy maradtak fenn az összeomló civilizációk üzenetei?

A sumerok, maják és más ősi kultúrák olyan szövegeket hoztak létre, amelyek több ezer évig fennmaradtak. De hogy állták ki az idők próbáját?

A kutatók szerint, ha halhatatlan írásra törekszünk, agyagtáblába véssük üzenetünket több mai, élő nyelven, és lehetőleg képekkel is illusztráljuk. Az üzenetnek többnyelvűnek kell lennie, így nagyobb esély van arra, hogy legalább az egyik nyelvet a távoli jövőben is beszéljék. A legtöbb írástudó eredeti célja a kommunikáció, ókori elődeink sem feltörhetetlen kódokat akartak létrehozni, hanem üzenetet továbbítani. 

Varázslatos sumerok

Az ékírást a sumerok találták fel, Kr. e. 3000 körül, akik kezdetben a munkásoknak kifizetett vagy a templomokba szállított élelmiszerek adagjainak rögzítésére használták. Idővel a szövegek összetettebbé váltak, és már igazi irodalmat, gyönyörű mítoszokat és dalokat is rögzítettek. Amikor a sumer fokozatosan kikopott a közhasználatból, és a modernebb akkád váltotta fel, az írástudók hosszú jellistákat írtak mindkét nyelven, ősi szótárakat alkotva, hogy fennmaradjon a legrégebbi táblák bölcsessége.

Nabu-kusurshu templomi sörfőzőnek készült, és ékírással adminisztrált, az ő fennmaradt tábláit tanulmányozta Jay Crisostomo, a Michigani Egyetem ókori közel-keleti civilizációinak és nyelveinek professzora. Nabu-kusurshu lehetett az egyik utolsó, aki az ékírást használta. 

Hirdetés

Dombormű Assur-nászir-apli palotájából, Kr. e. IX. század

Dombormű Assur-nászir-apli palotájából, Kr. e. IX. század

Fotó: Dea / C. Sappa / Getty Images Hungary

A sumer nyelv megfejtését nehezítette, hogy a nyelv nem rokon egyetlen más ismert nyelvvel sem. A tudósok a közelmúltban megfejtették az akkád nyelvet, és megtalálták az ősi írástudók sumer–akkád agyaglistáit is, amelyeket szótárként használhattak. Közülük az egyik Nabu-kusurshu táblája volt, amely kitűnt tökéletes állapotával és „megkülönböztetett finom írásmódjával”.

Sok mindent, amit a sumer nyelvről tudunk, Nabu-kusurshuntól tudjuk.

– mondja Crisostomo. 

Összességében a különböző nyelveken több mint egymillió ékírásos szövegünk van az ókori Közel-Keletről – és ezeket a közönséges írástudóknak köszönhetően olvashatjuk.  A sumer azután is tovább élt, miután kiesett a napi használatból. Körülbelül Kr. e. 2000-től senki nem beszélte, de még mindig használták íráshoz. Fennmaradásához hozzájárult, hogy nagyon praktikus volt, és komoly kulturális hatással bírt, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/22/sumer-akkad-ekiras-agyag-tabla-civilizacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …