2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogy bírta ki hét percig a víz alatt Kate Winslet az Avatar forgatásán?

Hirdetés

Hogy bírta ki hét percig a víz alatt Kate Winslet az Avatar forgatásán?

A legtöbb profi szabadbúvárnak is sokáig, akár évekig kell edzenie, hogy elérje ezt a szintet, de Kate Winslet csak néhány hétig készült a teljesítményre. Most ő tartja a leghosszabb filmes merülés rekordját, és ezzel megverte Tom Cruise-t, akinek 6 és fél perc volt a víz alatti levegő-visszatartó bravúrja.

Több mint 24 perc levegő nélkül!

A világrekord Budimir Sobat horvát búvár nevéhez fűződik, aki 24 perc 37 másodpercig képes a víz alatt tartózkodni egy levegővel. A rekordra évekig készült, majd 2021 márciusában állította fel Sziszek városában, orvosi felügyelettel. A korábbi rekordot is ő tartotta 24 perc 11 másodperccel. A nagy merülés előtt 100 százalékos tiszta oxigént lélegzett be nagyon gyors ütemben, így növelte vérének oxigénszintjét. 

A légkör oxigénaránya ugyanakkor 21 százalékos, úgyhogy ennek másik rekordere van, Stéphane Mifsud szabadbúvár 11 perc 35 másodperccel. Igen, a légköri oxigénnel nehezebb sokáig lent maradni. Kate Winslet is valószínűleg tiszta oxigént lélegzett be, és feltehetően gyakorolta a normálisnál gyorsabb és mélyebb légzést.

Légzésciklusaink 3-4 másodpercesek, nyugalmi állapotban percenként 15-16-szor veszünk levegőt, és körülbelül fél literrel töltjük meg a tüdőnket, de erőltetett légzéssel akár 2-2,5 litert is juttathatunk a légzőszervbe. Egy átlagos felnőtt tüdőkapacitása 4 liter, ami soha nem ürül ki teljesen, mindig marad körülbelül 1 liter […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/08/oxigen-levego-avatar-buvar-kate-winslet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Több mint negyven évnyi kutatás után a tudósok nemrégiben feltárták, hogy mi történik az agyban …