2020. október 1., csütörtökMa Malvin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.10.01. Malvin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Híres emberek, akikről nem is gondolnánk, hogy autizmussal éltek

Híres emberek, akikről nem is gondolnánk, hogy autizmussal éltek

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak az autizmussal élők, erre az egyik legékesebb példa a népszerű Doctor Murphy-sorozat, amely egy autista sebész mindennapi küzdelmeit mutatja be. Az autizmusról Leo Kanner amerikai gyermekpszichiáter és Hans Asperger osztrák orvos írt elsőként, egymástól teljesen függetlenül. Napjainkban az autizmust spektrumzavarnak is hívják, mert számtalan formában jelenik meg, enyhébb és súlyosabb változatai is vannak, ráadásul egyénenként is eltérő tüneteket mutat. Van, aki szűkszavú, és olyan is, aki hosszú monológokban kommunikál. Vannak tudósok, művészek is köztük. 

Íme öt híresség, akiknek együtt kellett élniük ezzel az idegrendszeri rendellenességgel. 

  • A relativitáselmélet megalkotója, Albert Einstein feltehetőleg az autizmus egyik fajtájában, Asperger-szindrómában szenvedett. A híres fizikus gyerekkorában magányos volt, nehézségei akadtak a beilleszkedéssel, rögeszmésen ismételgetett mondatokat, felnőttkorában pedig szókimondó és tapintatlan volt másokkal. Az Asperger-szindrómásokra jellemző, hogy nem tudnak csevegni, így a lángelme az ismerőseivel minden alkalommal tudományos eszmecseréket folytatott. Einstein, más aspergeresekhez hasonlóan, bizonyos ruhadarabokra is érzékeny volt, így a Nobel-díj-átadón zokni nélkül vette át az elismerést.
GettyImages-517323568

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary
  • A pop-up irányzat kiemelkedő alakja, Andy Warhol is feltehetőleg autizmus spektrumzavarral küzdött. Warhol művészetét az ismétlés jellemezte, így munkái is erre összpontosultak. Társadalmi alkalmatlansága, szűkszavúsága, a barátok felismerésének nehézsége és a fogyasztási cikkek egységességével kapcsolatos megszállottsága mind utalhat arra, hogy az amerikai képzőművész bizonyos mértékig autista volt. Az ilyenfajta idegrendszeri rendellenességet gyakran társítják tehetséggel és zsenialitással, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/12/hires_emberek_akikrol_nem_is_gondolnad_hogy_autizmussal_eltek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új módszer a rák legyőzésére

Új módszer a rák legyőzésére

Sikeresnek bizonyult az a laboratóriumi és egereken végzett kísérletsorozat, amely nem gyógyszerekkel pusztítja el a …