2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Hirdetés

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a kert területén fülön csípték. Ám a másik kiugrott a városba, átkelt néhány gyalogátkelőhelyen, és eltűnt a városszéli ligetes területen. Napok múlva találtak rá tetemére, valószínű a stressz és a kimerültség miatt pusztult el.

Hogy egy kenguru könnyedén megszökik, nem annyira meglepő. Ruganyos, fürge és kíváncsi. Ennyi elég is ahhoz, hogy ha lehetősége van, körülnéz egy kicsit a tágabban vett környezetében.

Bennett-kenguruk

Bennett-kenguruk

Hirdetés

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

De mi vihette rá Józsit, a budapesti állatkert sziklaugró pingvinjét, hogy elinduljon a Dózsa György úton? Vagy azokat a pápaszemes pingvineket, akik egyszer csak nagyobbat ugrottak a szokásosnál és már kint is voltak az emberek között. Útjukat nem szakították meg,

egyenesen az Állatkert előtti 72-es troli megállójáig totyogtak, majd megálltak és vártak türelmesen.

A gondozók pedig örülhettek, hogy nem ugrottak fel valamelyik menetrend szerinti járatra.

Nem mondhatjuk, hogy mindennaposak az állatkerti szökések, mesélte az Indexnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Egy-egy furcsa történetet ezért évtizedek múlva is élénken emlegetnek.

Az oroszlán leköltözött az aluljáróba

A legnagyobb trauma errefelé is kétségkívül a II. világháború idején történt. Budapest ostromakor, 1945 februárjában, egy oroszlán megelégelhette a véget nem érő csetepatét, és leköltözött a kisföldalatti megállójába. Bombatalálat rongálta meg a ketrecét, ezért fogta magát és keresett magának egy biztonságos „barlangot” a közelben. A történet az orosz városparancsnoktól származik, ő vezényelt ki orosz kiskatonákat a nagymacska befogására, akik visszavitték az állatkertbe és csatlakozott a megmaradt legfeljebb két tucat állathoz. Kétezer ötszáz állatból ugyanis nem sokan élték túl a háborút. Takarmányhiány, fegyverek, és

éhező, vadakra fanyalodó polgárok ritkították meg az állományt.

 Megesik, hogy csak úgy összeröffennek

Van úgy, hogy csak járni akarnak egyet a vadak. A budapesti állatkert ormányos medvéje például egy nap gondolt egyet, elhagyta ketrecét és átruccant az oroszlánhoz. A király először nem tudta mire vélni a váratlan látogatást, aztán miután felocsúdott a meglepetésből adott egy kisebb pofont a vendégnek, aki ezek után dacosan véget vetett az összeröffenésnek.

Ormányos medvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015. július 9-én

Ormányos medvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015. július 9-én

Fotó: Kovács Attila / MTI

Még a nyolcvanas években történt, hogy az éjjeli őr ráérősen ballagott az állatkerti járdán, amikor szembejött vele egy tarajos sül. Az őr nem esett pánikba, megőrizte lélekjelenlétét, jól tudta, puszta kézzel nem tanácsos megfogni ezt a fura teremtményt, elugrott hát egy ruháskosárért, és azzal fogta be a huncut állatot.

 Ne provokáld Edét, a jávorszarvast!

Nemcsak a hétpróbás ragadozók és különös lények okoznak galibát, hanem még a legbékésebb növényevő patások is néha-néha összekülönböznek. Egy pimasz mendesz antilop például elkezdte provokálni Edét, a jávorszarvast, aki ezt zokon vette és úgy odadobta a kapuhoz távoli rokonát, hogy a résen kiesett a látogatók térfelére.

Mindez kisebbfajta fizikai csoda volt,

az antilop még ha szeretne is, akkor sem férne ki akkora nyíláson. Kisvártatva megjelentek a budapesti állatkert gondozói, pajzsként […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/05/12/hires-allatkerti-szokesek—loholni-kellett-a-lajhar-utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …