2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hihetetlen kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

Hirdetés

Hihetetlen kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok


Néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak

Ahogy arra a Salisbury Régészeti Kft. rámutatott, a lelőhely a településtől mintegy 3,5 kilométerre délkeletre, a Csongrádi úttól keletre, a megyehatár közelében helyezkedik el. A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a próbafeltárás során két, egyenként 100 méter hosszú és 2 méter széles kutatóárkot nyitottak meg, amelyekben összesen 14 régészeti jelenséget dokumentáltak. Ezek zöme egy ismeretlen, vélhetően újkori tanyához köthető, de kibontottak itt egy késő avar kori temetkezést is; a feltárt, humuszolt terület több mint ötezer négyzetméteres volt.

Érdekesség, hogy az avar kori, egymástól körülbelül 8–10 méterre elhelyezkedő, keletnyugati és északnyugati-délkeleti tájolású sírok a korszakban általános sírrabláshoz képest néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak.

A területen a Kárpát-medencei talajviszonyok között nehezen megfigyelhető szervesanyagok meglétét is sikerült több esetben megfigyelni. Ahogy azt a régészek hangsúlyozták, számos íjászsírban sikerült megmenteni a feltárt nyílhegyek tövén rögzített famaradványokat, illetve a veretes övek egyes övvereteire korrodálódott bőrmaradványokat. A restaurátori munkának köszönhetően ezek fontos információkkal szolgálhatnak majd a régészeti eszközökkel alig-alig kutatható tárgytípusoknak a vizsgálatához.

A leletanyagot az elsődleges feldolgozás után a Ferenczy Múzeumi Centrumban helyezik el.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230310-kincseket-rejtettek-a-bolygatatlan-avar-kori-sirok.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Több mint negyven évnyi kutatás után a tudósok nemrégiben feltárták, hogy mi történik az agyban …