2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hátborzongató tengeri szörny maradványaira bukkantak

Hirdetés

Hátborzongató tengeri szörny maradványaira bukkantak

Nem mindennapi felfedezést tett a napokban a svédországi Uppsalai Egyetem professzora, Benjamin P. Kear és csapata, akik egy több mint 250 millió éves – egészen pontosan 251,9 millió esztendős –, a norvégiai Spitzbergák területén talált kőzetmintát vizsgáltak, mely arra utalhat, hogy az ichtioszaurusz névre hallgató, halszerű hüllők jóval korábban fejlődtek ki, mint gondoltuk.

Mint arról a Heritage Daily is beszámolt, az ichtioszauruszok és más ichtioszauromorfok a tengerbe visszatért, azonosítatlan szárazföldi hüllők egy csoportjából fejlődtek ki. Idővel ezek a korai kétéltű hüllők egyre hatékonyabbá váltak az úszásban, végül pedig végtagjaikat uszonyokká alakították át. Évmilliókkal később már teljesen „halszerű” testformát vettek fel, és elkezdtek élő ivadékokat szülni; ezzel végleg megszakítva a szárazföldhöz való kötődésüket.

A probléma azonban az, hogy a tudósok eddig úgy hitték, hogy ez az átalakulás a kora triász időszakában kezdődhetett el, a friss kutatás eredményei azonban egyáltalán nem ezt igazolják.

Hirdetés

Mint említettük, a tanulmány még egy 2014-es expedíció során a Spitzbergák nyugati részén található, úgynevezett Jégfjord déli partjainál feltárt nagyszámú kőzetminta vizsgálata alapján készült. Ezek a NewScientist információi szerint meglehetősen bizarr, krokodilszerű, kétéltű hüllők csontjait tartalmazták, valamint ichtioszauruszoktól származó, 11 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/18/ichtioszaurusz-kozet-maradvany-felfedezes-dinoszaurusz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …