2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Harmadszor is megpróbálkozik a NASA a holdrakéta kilövésével

Hirdetés

Harmadszor is megpróbálkozik a NASA a holdrakéta kilövésével

Az Artemis 1 rakéta a 30 emeletes Space Launch System (SLS) – a “mega holdrakéta” néven emlegetett – űrrepülőgép tetején ülő hatszemélyes Orion kapszulából áll, és eredetileg augusztus 29-én indult volna első útjára a Holdra és vissza.

A rakéta első két felszállási kísérletét azonban technikai nehézségek hiúsították meg. A NASA az első kísérletet azért töröltette, mert a mérnökök nem tudták a rakéta négy RS-25-ös magfokozatú hajtóművének egyikét biztonságos hőmérsékletre lehűteni a felszálláshoz szükséges időre. Az ügynökség bejelentette, hogy orvosolta a problémát, amelyért egy hibás hőmérséklet-érzékelőt okolt.

Az Orion a tervek szerint kétszer repül el 100 kilométerrel a Hold felszíne fölött, és akár 464 000 km-rel a Holdon túlra is elrepül, mielőtt 38 nappal a start után visszatérne a Földre.

A NASA három próbababát helyezett el a kapszula fedélzetén, amelyeket a repülés során a sugárzás és a hőszint tesztelésére használnak majd. Egy Snoopy plüssfigura is részt vesz a repülésen, amely a kapszulában lebeg, mint a gravitáció nélküli állapot jelzője.

Hirdetés

Amikor az Orion visszatér, forróbban és gyorsabban fog visszatérni, mint bármelyik űreszköz valaha is tette: 2800 Celsius-fokra fog felmelegedni, amikor a hangsebesség 32-szeresével lép be a Föld légkörébe. Ez próbára teszi a kapszula ablatív hőpajzsát, amely az űrhajó ejtőernyőjével együtt a légsúrlódás segítségével mindössze 32,2 km/órára lassítja le az Oriont, majd biztonságosan beleesik a Csendes-óceánba a mexikói Baja California partjainál, készen a visszaszerzésre.

A repülést az Artemis 2 és az Artemis 3 követi 2024-ben, illetve 2025/2026-ban. Az Artemis 2 ugyanazt az utat teszi meg, mint az Artemis 1, de négyfős emberi legénységgel, az Artemis 3 pedig az első nőt és az első színesbőrű embert küldi a Hold déli pólusára.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220916-szeptember-27-en-harmadszor-is-megprobalkozik-a-nasa-a-holdraketa-kilovesevel.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Könnyebben terjed a családokban a hosszú Covid, ezek lehetnek az okai

Könnyebben terjed a családokban a hosszú Covid, ezek lehetnek az okai

A németországi Freiburg, Heidelberg, Tübingen és Ulm Egyetem kutatói meghökkentő felfedezést tettek nemrégiben. 341 háztartásban …