2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hányszor volt Budán kutyavásár?

Hirdetés

Hányszor volt Budán kutyavásár?

Mátyás koronázása előtt V. László király fiatalon és máig nem ismert körülmények között halt meg, utódja nem volt, ezért beindult a trónkövetelők csatája. A király hívei és a Hunyadiak között elmérgesedett a helyzet, ráadásul a törökök is fenyegették az országot. Szilágyi Mihály (Hunyadi János sógora), aki a Hunyadi párt feje volt, egyezséget kötött az ország nádorával Garai Lászlóval, hogy Mátyás feleségül veszi a leányát, ha Garai segít Mátyásnak trónra kerülni.

Szilágyi a Hunyadiak többezres seregével a Pest melletti Rákosmezőre érkezett így gyakorolva nyomást a Várban tanácskozó bárókra, akik le is tették a voksukat Mátyás mellett. A köznemesek királyválasztó gyűlése 1458. január 24-én a befagyott Dunán volt, ahol királlyá kiáltották ki Hunyadi Mátyást, de a 15 éves Mátyás ekkor még Prágában volt. Kiskorúsága miatt öt évre nagybátyját, Szilágyi Mihályt választották meg kormányzónak, aki seregével az országhatárra indult, hogy átvegye Mátyást a cseh királytól.

Mátyás királlyá koronázása azért is késett, mert a Szent Korona III. Frigyes német-római császárnál volt, de négy évvel a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/24/kviz-matyas-kiraly-koronazas-hunyadi-szent-korona/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …