2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hallucinogénekkel küzdenének a mentális betegségek ellen

Hirdetés

Hallucinogénekkel küzdenének a mentális betegségek ellen

Évtizedekig tartó démonizálás és kriminalizálás után a pszichedelikus kábítószerek a mainstream pszichiátriába való belépés küszöbén állnak, hogy új gyógymódokat kínáljanak a mentális zavarok és a szenvedélybetegségek kezelésére. Az új terápiák iránti igény sürgetőbbé válásával az úttörő kutatók egyike, dr. Rick Doblin arra törekszik, hogy a pszichedelikus szerek elfogadottabbak legyenek. Új tanulmányát az MDMA-ról, (az ecstasy és molly néven ismert drogról) a Nature Medicine folyóirat is közzétette, e szerint az MDMA jelentős enyhülést hozott a súlyos, poszttraumás stressz-zavarban szenvedő betegek számára.

Nagy változás

A depresszióra jótékonyan ható varázsgombákról pár héttel Doblin tanulmánya előtt jelent meg cikk a New England Journal of Medicine-ben, ez a két új eredmény felrázta a pszichedelikus gyógyászat tudósait, pszichoterapeutáit és vállalkozóit.

Míg a hidegháború időszakában csak hippi őrültségnek tartották a drogokkal való kísérletezést, ma már Amerika legkiválóbb egyetemei versengenek, hogy ki hoz létre hamarabb pszichedelikus kutatóközpontokat, a befektetők pedig dollármilliókat töltenek az ezzel foglalkozó vállalkozásokba. Az államok kezdik lazítani a kábítószerekre vonatkozó korlátozásokat, amik talán az első lépések a pszichedelikus szerek dekriminalizálásához, hogy terápiás, rekreációs célokra használják őket.

Hirdetés

A korai kísérleteket az Egyesült Államok kormánya gátolta, amikor 1970-ben a legtöbb szert illegálisnak nyilvánította, így az LSD-tudósok titokban dolgoztak fészerekben és földalatti bunkerekben. Dr. Doblin szervezete, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) nagyrészt a kábítószer-asszisztált terápiák jóváhagyásának elnyerésére és azok népszerűsítésére összpontosít, de a vegyületek szövetségi szintű legalizálását is szorgalmazza, bár szigorú engedélyezési követelményekkel.

Óriási üzlet

A kísérletek felfutását mutatja, hogy a MAPS az elmúlt két évben 44 millió dollárt gyűjtött, noha dr. Doblin […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/01/drog-gyogyszer-ptsd-depresszio-pszilocibin-uzlet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Július utolsó napján egy különösen fényes meteor jelent meg Madrid felett, melyet sikerült visszakövetni egy …