2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hallgassa meg, hogyan beszéltek az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak!

Hirdetés

Hallgassa meg, hogyan beszéltek az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak!

Nem kevesebb mint 14 ősi nyelv hangzását rekonstruálták kutatók a sumeroktól a majákig, a vikingektől a keltákig. Olyan, mint egy időutazás, lenyűgöző belefülelni a történelmi múltba. A kérdés azonban az, hogy honnan lehet valamit is tudni már régen nem úgy beszélt vagy egyenesen kihalt nyelvek hangzásáról. Hiszen nincsenek hangfelvételek az athéni vagy a római fórumok nyüzsgő hangforgatagáról vagy a szónokok pátosztelinek gondolt, nagyívű hanghordozásáról vagy egy viking ivó alpárinak képzelt hangzavaráról. Legfeljebb csak sejtéseik, ilyen-olyan elképzeléseik lehetnek a nyelvészeknek, amelyeknek csak a szabadon szárnyaló fantázia szabhat határt.

Még az igencsak élő és viruló angol is másképpen hangzik Új-Zélandon, Írországban vagy éppen Brooklynban, de még két barát ugyanabból a kisvárosból is máshogy ejthet ki egy-egy szót, és máshogyan szólal meg, amikor verset mond, vagy amikor a barátokkal lóg. Ugyan mit lehet mondani bármi érvényeset több ezer évvel ezelőtti beszédek megszólalásáról, arról, hogy miként ejtették a szavakat, milyen volt a nyelvek dallama?

A római Colosseum

A római Colosseum

Hirdetés

Fotó: Riccardo Antimiani / MTI / EPA

A válasz meglepő lehet, de eléggé sokat, még akkor is, ha rengeteg finom részlet valószínűleg elveszett örökre.

Itt van mindjárt az ókori latin. Az biztos, hogy sohasem fogjuk pontosan megtudni, milyen is lehetett a klasszikus latin hangzása, hogyan beszélhetett Cicero, legfeljebb csak durva közelítéssel lehet következtetni rá, méghozzá a nyelv írott formájából. Klasszikus latin nyelvű írott forrásból pedig akad bőven. Egy-egy nyelv hangzását azonban nem a szavak leírt alakjai formálják, hanem inkább a beszéd dallama:

  • a hangsúly,
  • a hanglejtés,
  • a jellemző szótagszerkezet,
  • a magánhangzók és a mássalhangzók minősége határozza meg.

Ezért vagyunk képesek nyelvek hangzását utánozni, és bármilyen nyelven „halandzsázni”, anélkül, hogy egyetlen szót is ismernénk.

Nem teljesen reménytelen 

A latinnak, görögnek vagy éppen a szanszkrit nyelvnek azonban máig töretlen, gazdag hagyománya van, amely rengeteg segítséget ad a nyelvészeknek. Elég csak arra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/03/22/hallgassa-meg-hogyan-beszeltek-az-okori-egyiptomiak-gorogok-es-a-romaiak-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyiptom nemrégiben felfedezett ősi munkaműhelyeket, sírokat mutatott be

A területeket Szakkara nekropoliszában találták, amely Egyiptom ókori fővárosának, Memphisnek egy része és az UNESCO …