2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ha ön korán kelő, akkor van egy jó hírünk a számára

Hirdetés

Ha ön korán kelő, akkor van egy jó hírünk a számára

A legtöbb ember számára a munka miatt, vagy csak szokásból már az egészen korai órákban – legtöbb esetben az ébresztő ösztönzésére – elindul a nap, az ébredés azonban jó eséllyel nem tartozik életünk legfényesebb pillanatai közé. 

A „Ki korán kel, aranyat lel!” mondást sokszor hallhattuk már, azonban az ismerősen csengő mondat nemcsak arra lehet igaz, hogy a szorgos munkának meglesz egyszer az eredménye, hanem arra, is hogy jóval egészségesebbek maradunk, ha napirendünket korai ébredéshez igazítjuk – állítja a Pittsburghi Egyetem Orvosi Központjának friss tanulmánya.

A tanulmány szerint a korai ébredés és az aktív életmód segít a szellemi képességeink megőrzésében, emellett pedig javít a kedélyállapoton is, így annak ellenére, hogy korán indult a nap, sokkal jobb kedvűek leszünk. 

Hirdetés

Az állítással ugyan vélhetően sokan szívesen vitába szállnának, az egyetem kutatói szerint azok a vizsgálatban részt vett idős felnőttek, akik reggel 7 óra előtt ébredtek fel, és minden nap következetes, rendszeres fizikai aktivitást végeztek, sokkal jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken, és kisebb számban mutatták a depresszió tüneteit, mint tovább lustálkodó társaik.

Fizikai aktivitás, szellemi felüdülés 

A tanulmány az alvási szokások vizsgálata mellett a fizikai aktivitást helyezte fókuszba, a kutatók pedig érdekes összefüggést találtak a testmozgás és a kognitív képességek alakulása között. A tanulmány ugyanis állítja, hogy az edzés időtartama többet jelent az agy egészsége szempontjából, mint annak intenzitása, ugyanis azok a résztvevők, akik minden nap félórás-órás intenzív testmozgást végeztek, csak csekély hasznot húztak belőle azokhoz képest, akik egész nap tevékenykedtek vagy könnyű aktivitást végeztek, például sétáltak vagy kertészkedtek.

A testmozgást ugyan már egy ideje a kognitív funkciók fenntartásához és azok javításához kötik, a kutatás szerint, a következetes testmozgás és a rendszeresebb időbeosztás – így a korai kelés – együtt lehet a kulcsa az időskorban fellépő, szellemi hanyatlás és demencia megelőzésének.

Hét előtt kell felkelni?

A kutatók, akik eredményeiket kedden tették közzé a JAMA Psychiatry folyóiratban, 1800, 65 év feletti ember adatait gyűjtötték össze a tanulmányhoz. A kutatás során mindegyiküket egy gyorsulásmérővel szerelték […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/22/kutatas-idoskori-szellemi-hanyatlas-attores-alvas-szokasok-koran-keles-demencia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A michigani egyetem magyar professzora is a Brain Baron járt

A michigani egyetem magyar professzora is a Brain Baron járt

Az egyébként sem üres nagy előadó hirtelen megtelt, a hallgatók zsizsegése pedig csak akkor csillapult, …