2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Gyorsabban párolognak el a tavaink, mint gondoltuk

Hirdetés

Gyorsabban párolognak el a tavaink, mint gondoltuk

A Föld felszínének mintegy ötmillió négyzetkilométerét fedi természetes vagy mesterséges tó, mostani tudásunk alapján szám szerint 1,4 millió tó. Most pedig a Texas A&M Egyetem kutatói a 1985 és 2018 közötti műholdas adatokból elkezdték kiszámolni a havi vízveszteségeket és a párolgási sebességet.

Azt találták, hogy évente 1500 köbkilométernyi vizet szippant fel az ég, 15 százalékkal (több mint három milliárd literrel) többet, mint azt korábban becsülték. Azt is megállapították, hogy a mesterséges tavak, víztározók párologtatnak arányaikban a legtöbbet. Míg az édesvíz öt százalékát tárolják csak, addig az összes pára 16 százalékát produkálják, többet a világ háztartási- és iparivíz-felhasználásánál együttesen.

A globális tóadatbázis párolgási adatait nyilvánossá tették, és a kutatók arra buzdítják a vízgazdálkodási döntéshozókat és a tudományos közösséget, hogy használják fel ezeket az értékes információkat. Csak így lehet jobban megérteni, hogy a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/07/03/gyorsabban-parolognak-el-a-tavaink-mint-gondoltuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Július utolsó napján egy különösen fényes meteor jelent meg Madrid felett, melyet sikerült visszakövetni egy …