2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Gyógyegér, a gerincvelő doktora

Hirdetés

Gyógyegér, a gerincvelő doktora

Az elmúlt években a tudósok felfedezték, hogy a Kenyában, Szomáliában és Tanzániában lakó afrikai tüskés egér le tudja győzni a bőrét, szívét, veséjét és gerincvelőjét pusztító sérüléseket – olvashatjuk a BBC-n.

Az afrikai tüskés egérhez hasonlóan gyógyító képességű állat még az axolotl, bizonyos laposférgek, a szalamandra, a gyík, a zebrahal, az aligátorok. De ezeknek az állatoknak egyike sem áll olyan közeli genetikai rokonságban az emberrel, mint az afrikai tüskés egér.

A kis egér biológiai titka

Az afrikai tüskés egér a 2010-es évek elején irányította magára a figyelmet, mikor több tudományos folyóiratban is publikáltak csodás képességeiről. Ezután Ashley Seifert, a Floridai Egyetem kutatója kezdett kísérletezni az állatokkal: fülükön lyukat ejtett, és nagy meglepetésére a vágások hihetetlen gyorsan begyógyultak, ráadásul az új hegszövet szőrtüszőkkel, testzsírral és porccal egészült ki.

Hirdetés

Seifert és munkatársai azt is megállapították, hogy az afrikai tüskés egerek bőre abnormálisan gyenge, a házi egér bőrénél 20-szor gyengébb. A tudósok szerint a vékony bőr kialakulásáért az evolúció a felelős:

ha képesek megszabadulni a bőrüktől, akkor a ragadozók nem tudják elkapni őket.

Az egér gerincvelője is csodás képességekről tett tanúbizonyságot: kísérletek során átvágták, de rövid mozgásképtelenség után majdnem minden tüskés egér képes volt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/07/eger-gerincvelo-regeneralas-ongyogyitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …