2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Gigászi méretűek a legújabb szélturbinák

Hirdetés

Gigászi méretűek a legújabb szélturbinák

Az elektromos áramot termelő szélkerekek technológiáját már régóta ismerjük. A westernfilmekben látható forgó-surrogó fatákolmányok ugyan még csak vizet szivattyúztak, az 1800-as évek végétől azonban már villamos áramot is termeltek az USA-ban, leginkább farmokon, ahol kézenfekvő megoldás volt helyben megtermelni a villamos energiát, mint nagy távolságokról vezetékeket odahúzni.

A szélenergia reneszánsza azonban az 1970-es, 80-as évek olajárrobbanásakor kezdődött el igazán. Ekkoriban kerültek fókuszba a szél hajtotta villamos erőművek, és olyan szélsebes fejlődés vette kezdetét, hogy a szélturbinák energiapiaca azóta is több tíz százalékkal növekszik minden évben.

Már most a Föld energiaszükségletének 6 százalékát, Európa villamosenergia-igényének már több mint 12 százalékát széllel állítják elő, 2030-ra pedig egynegyedét. Ezzel pedig várhatóan az európai energiarendszer gerincévé lesz ez a tiszta megújuló energiaforrás.

Hirdetés

Gigászok harca

Nem öncélú gigantománia húzódik meg az egyre hatalmasabb szélturbinák megjelenése mögött, hanem egy egyszerű tudományos felismerés: minél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/09/29/dobbenetes-meretuek-a-legujabb-szelturbinak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Majakovszkij három halála

Majakovszkij három halála

Ki ne ismerné a régi szovjet viccet? „Tudja, melyek voltak Vlagyimir Majakovszkij szovjet költő utolsó szavai …