2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fülöp herceg és Nagy-Britannia elmúlt évszázada

Hirdetés

Fülöp herceg és Nagy-Britannia elmúlt évszázada

Talán egyetlen király élete alatt sem történt annyi változás, mint Fülöp herceg életének 99 éve alatt, még akkor is ha de facto nem volt uralkodó. Edinburgh hercegének 1921-es születésekor Nagy-Britannia még vitatathatatlanul a világ legerősebb hatalma. A világ legerősebb hadiflottájával, modern és erős gazdaságával, stabil, bár kissé elavult osztályalapú társadalmával, valamint ez egészet összefogó alkotmányos monarchiájával maga volt a modern állam megtestülése. Nem véletlenül tűzte ki a legtöbb feltörekvő állam a brit modell elérését, és megvalósítását.

Fülöp herceg 1958-ban

Fülöp herceg 1958-ban

Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Hirdetés

Bár ekkorra a Brit Birodalom, amelyben szó szerint sosem nyugodott le a nap, részben az I. világháború óriási költségei és áldozatai miatt, már túl volt hatalma delelőjén. Mivel Németország, amely már az 1910-es években megelőzte szén- és acéltermelésben, éppúgy romokban hevert, mint saját maga, ezért az új kihívó a tengerentúlról érkezett. A valamikori gyarmat, az Egyesült Államok növekvő hatalmát jól jellemzi, hogy az 1922-es Washingtoni Flottaegyezményben Nagy-Britannia – az amerikai anyától született Winston Churchill hathatós nyomására – elfogadta, hogy az Egyesült Államok ugyanakkora flottát tarthasson fent, mint ő maga.

Hol vagyunk már ekkorra az 1900-as évek elejére jellemző „two powers standard” elvétől? A brit tengeri hatalom fenntartása érdekében ugyanis 1889-től érvénybe lépett terv szerint a Royal Navy-nek erősebbnek kellett lennie, mint az őt követő két hatalom egyesített flottájának! Az I. világháború végére, hogy az Egyesült Államokat megbékítse a brit vezetés, még évtizedek óta hűséges szövetségesét a Csendes-óceánon amerikai vetélytársként fellépő Japánt is feláldozta, amely döntése kevesebb mint két évtizeddel később súlyosan visszaütött.

Winston Churchill 1940. április 19-én

Winston Churchill 1940. április 19-én

Fotó: Topical Press Agency / Getty Images Hungary

A húszas éveket jellemző, háború utáni fellendülést a nagy gazdasági válság törte félbe 1929-ben, amely Nagy-Britanniát is súlyosan érintette. Hatalmas gyarmatbirodalma még egészben volt ugyan, de 

AZ ANTIKOLONIZÁCIÓS TÖREKVÉSEK MÁR MEGJELENTEK TÖBBEK KÖZÖTT A KORONA ÉKKÖVÉNEK TARTOTT INDIÁBAN.

Európában az újra felemelkedő Németország, Ázsiában a gyarmattartó nyugati hatalmakat egyre élesebben ostorozó Japán fenyegette Nagy-Britannia befolyását. A viszony az USA-val sem volt rendezettnek mondható, erre utalnak a mindkét fél által elkészített haditervek, amelyek közül az amerikai Vörös haditerv vált ismertté.

A harmincas évekre a szigetország még mindig egyértelműen a legerősebb európai hatalom, súlyát jól mutatja, hogy Lengyelország függetlenségét (Franciaországgal együtt) is Nagy-Britannia garantálta. Azonban befolyásának korlátait jól mutatja az a tény, hogy a II. világháború kitörését jelző német támadásra mindössze hadüzenettel, a később bekövetkező szovjet támadásra pedig már sehogy nem tudott reagálni.

A II. világháború még lejjebb lökte a monarchiát a lejtőn. Ipari ereje már ahhoz sem volt elég, hogy az elkerülhetetlen háborúra készülve fegyveres erőinek összes ágát megfelelően fel tudja készíteni, a világégés végére egyértelműen az amerikai akarat érvényesült, bármennyire is keményen próbálta kivívni a függetlenségét Bernard Montgomery és a többi angol tábornok. A német tengeralattjáró-blokád, a bombázások, és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/09/nagy-britannia-rovid-tortenete-az-elmult-egy-evszazadban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …