2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fokozott veszélyben van a szigetek biodiverzitása

Hirdetés

Fokozott veszélyben van a szigetek biodiverzitása

Az evolúcióbiológia “szigethatásként” írja le, hogy a szigeteken élő nagy testű fajok hajlamosak rá, hogy méretük csökkenjen, míg a kis testű fajok a méretnövekedésre hajlanak.

A Roberto Rozzi paleoökológus, a németországi halle-wittenbergi Martin Luther Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársa által vezetett kutatás a szigeteken élő emlős fajokra koncentrált: az elmúlt 23 millió évre visszatekintve 1231 még létező és 350 kihalt fajt vizsgáltak. Megállapították, hogy azoknál a fajoknál volt a legnagyobb a kihalás kockázata, amelyek a legnagyobb méretbeli eltérést mutatták a kontinensek szárazföldjein élő rokonaikhoz képest. A kutatásból az is kiderült, hogy a szigetekre betelepülő emberek több mint tízszeresére növelték ezeknek az emlős fajoknak a kihalási kockázatát.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy miközben a szigetek a Föld szárazföldi területének kevesebb mint 7 százalékát fedik le, a szárazföldi fajoknak akár 20 százaléka is megtalálható rajtuk. Kate Lyons, a Nebraska-Lincoln Egyetem paleoökológusa, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a szigeteken található biodiverzitást fenyegeti, hogy az ott élő fajok fele a kihalás felé tart.

A kutatók szerint a szigeteken élő emlősfajok kihalásának felgyorsulása több mint 10 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és ebben vezető szerepet játszhatott az emberek megérkezése, a vadászat, az élőhelyek csökkenése, a betegségek és invazív fajok behurcolása miatt.

Hirdetés

Jonathan Chase biológus, a tanulmány társszerzője, a német Biodiverzitás Integrációs Központ munkatársa azonban azt is hangsúlyozta, hogy mivel általában több különböző dolog történik egyszerre, azért óvatosnak kell lenni az ok-okozati összefüggések megállapításánál.

Mint mondta: a kutatás eredményei arra utalnak, hogy a modern ember megjelenése után a szigeteken jelentősen megnőttek a kihalási arányok, valószínűleg a túlvadászat miatt. Ugyanakkor hozzátette: lehet, hogy mire az emberek megérkeztek, már csak pár száz törpeelefánt élt Cipruson, és az ő eltűnésük már gyorsan lezajlott.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230310-a-szigetek-biodiverzitasa-fokozott-veszelyben-van-egy-uj-kutatas-szerint.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Több mint negyven évnyi kutatás után a tudósok nemrégiben feltárták, hogy mi történik az agyban …