2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Főhet a fejünk a tiniagy miatt

Hirdetés

Főhet a fejünk a tiniagy miatt

A tinédzserek külső szemlélőnek, legyen az szülő, tanár, vagy akár testvér, aliennek tűnhetnek, akik állandó hangulatingadozásoktól, bizonytalanságoktól, sírástól, álmosságtól, feszültségtől szenvednek. Talán az élet legnehezebb szakaszában vannak, amikor el kell fogadniuk változó testük, keményen kell tanulniuk, meg kell felelniük a külső (kortárs) elvárásoknak, el kell viselniük az első szerelmek gyötrelmeit és ki kell lépniük a gyerekkorból. Aki látta már egy tizenéves ágyát, ledöbbenhetett, na nem csak a rendetlenség miatt, hanem a mindent beborító plüssök számán, amik a szőrös, 40-45-ös lábú óriás tinik ágyait foglalják el. Mert a kamaszok nem akarnak felnőni, de szegényeknek mégis muszáj kilépni a gyerekkorból. Óriási dráma ez, amit ráadásul agyi változások is kísérnek.

Agyban nagy

A tudósok csak az elmúlt két évtizedben térképezték fel a neurális változásokat, és végre dekódolni tudták a tizenévesek agyának titkait.

A frontális kéreg a serdülőkor során hálózatokat épít ki, és egyre hatékonyabbá válik, a lebenyekben (frontális, parietális) az agy megerősíti a legfontosabb kapcsolatokat, és a fehérállomány észrevehetően növekszik. Amint ezek a változások bekövetkeznek, egyes agyterületek gyorsabban fejlődnek, mint mások, ami befolyásolhatja a viselkedést. Az egyik szaporán fejlődő terület a jutalmazással kapcsolatos, és ez a tudás máris segíthet minket a tini-kezelésben: sokszor és, ha megérdemlik, gyorsan jutalmazzuk őket (dicséret, ölelés).

Hirdetés

Sok agyterület, például az érzékszervi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/25/agy-serdulo-kor-valtozasok-hormonok-hangulat-onertekeles-freud/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …