2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fertőzött gyermekek testében szállították a vakcinát, ami milliókat mentett meg

Hirdetés

Fertőzött gyermekek testében szállították a vakcinát, ami milliókat mentett meg

1803 végén huszonkét árva fiú indult el orvosok, két sebész és ápolók kíséretében Spanyolországból a Maria Píta fedélzetén az Újvilágba, ahol tombolt a fekete himlő járvány. A majd’ két tucat gyermeket az út alatt tíznaponta párosával fertőzték meg, majd gyógyították, így aktívan tartva a vakcina ellenanyagát.

A spanyol kikötőből elinduló Balmis hajója egy Francisco Pérez által készített metszeten (1803)

A spanyol kikötőből elinduló Balmis hajója egy Francisco Pérez által készített metszeten (1803)

Fotó: Wikipédia

A spanyol katonai és udvari orvos, Francisco Javier Balmis vezette akció végül sikerrel járt, a nemrég feltárt dokumentumok alapján háromszázezer embert sikerült az akkori amerikai spanyol gyarmatokon beoltani.

Hirdetés

Tehénből vakcina

A világ első védőoltásáról az immunológia atyjaként is nevezett Edward Jenner angol orvos publikált először. Jenner előtt egy Benjamin Jestly nevű angol gazda, és egy Peter Plett nevű német tanár is felfedezte már, hogy a tehénhimlő segíthet védekezni a halálos fekete himlő ellen. A férfiak az 1700-as évek végén, 1800-as évek elején Európa-szerte tomboló fekete himlő járvány során vették észre, hogy azok a tehenészlányok, melyek átestek a jóval enyhébb tehénhimlő fertőzésén ellenállóbbak a fekete himlővel szemben.

Egy, a tehénhimlőt elkapó fejőnő testének hólyagjából a felfedezést orvosi szemmel elsőként vizsgáló és megfigyeléseit dokumentáló Jenner váladékmintát vett, majd ezzel beoltotta kertésze nyolcéves fiát 1796-ban. A fiút később megfertőzte a Kölcsey szeme világát elvevő fekete himlő, ám a nyolcéves gyermek enyhe tünetekkel megúszta a betegséget. A gyermeken kívül tizenhat másik emberen tesztelte feljegyzései szerint módszerét az orvos.

1802-ben készült karikatúra, mely Jenner tehénhimlőből készült vakcináját figurázza ki

1802-ben készült karikatúra, mely Jenner tehénhimlőből készült vakcináját figurázza ki

Fotó: Wikipédia

Jenner benyújtotta a londoni Királyi Természettudományos Társaságnak is felfedezését, de szkeptikus fogadtatás várt rá. Jenner 1799-re saját, egyévesnél fiatalabb fiát is beoltotta – addigra összesen 23 más alannyal együtt –, ezzel sikerült bizonyítania eljárásának megbízhatóságát a társaság előtt.

Az orvosok elfogadták a Jenner által felfedezett módszert, 1840-re a brit kormány pedig kötelezővé tette a tehénhimlőből előállított vakcinák használatát a fekete himlő elleni védekezés során.

Innen származik az oltóanyag elnevezése is, latinul a már borjazott nőstény tehén neve ugyanis vacca, ezt őrzi a vakcina (vaccine) szó a mai napig.

Gyerekhordozók, hordozó gyerekek

Spanyolországban harminc, az újvilági gyarmatokon ötven százalékos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/29/francisco-javier-balmis-elso-oltasi-kampany-fekete-himlo-tehenhimlo-gyerekek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …