2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fény derült a Tejútrendszer fekete lyukára, itt az első kép

Hirdetés

Fény derült a Tejútrendszer fekete lyukára, itt az első kép

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk. A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

A bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese. Egyidejűleg hat konferencián mutatták be Washingtonban és világszerte.

Sötét, mint a halál

A kép egy rádióhullámot sugárzó fánkot ábrázolt, amely egy üres teret keretez, amely olyan sötét és néma, mint maga a halál – írja a New York Times.

Korábbi kutatások során azt találták, hogy a galaxisunk közepén lévő fekete lyuk túlságosan mozgékony ahhoz, hogy jó képet lehessen róla készíteni. Az új kép kapcsolódik a fekete lyukról készült első képhez, amelyet 2019-ben készített ugyanaz a csapat egy 53 millió fényévre lévő galaxisról. A Tejútrendszer fekete lyuka sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

Hirdetés

Az új kép új részleteket mutat asztrofizikai jelenségekről és gravitációs furcsaságokról, amelyek békésnek tűnő csillagfényes égboltunk középpontjában uralkodnak.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa

a fekete lyukat galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak nevezte, amikor bejelentette az új felvételt.

A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A (asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagkép határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/12/fekete-lyuk-tejut-rendszer-csillagaszat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …