2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fél, hogy megfigyelik? Attól még megteszik

Hirdetés

Fél, hogy megfigyelik? Attól még megteszik

Bizonyára volt már olyan élménye, hogy beszélt valakivel mondjuk arról, hogy gumimatracot szeretne venni, és egyszer csak a semmiből, hirtelen matrachirdetések sorjáztak a mobilján, közösségi falán.

Bizarr, meghökkentő, hátborzongató érzés ez, és csak pillanatnyi hangulatunktól, lelki alkatunktól függ, hogyan próbáljuk megmagyarázni a különös történéseket.

Ha higgadtan, racionálisan közelítjük meg az esetet, akkor azt mondhatjuk, hogy az irgalmatlan mennyiségű hirdetés közül, amelyek fölött eddig elsiklottunk, most egyszerre feltűnnek a matracos reklámok, mivel éppen azon járt az eszünk, arra fókuszáltunk.

Hirdetés

Ám az esetek nagy részében bevillan az is, hogy valakik titkon lehallgatnak minket. És bizony sokszor nem is csalnak meg érzéseink. Az okostelefonok hangrögzítői kulcsszavakkal, úgynevezett triggerekkel is működnek. Ha elhangzik a megfelelő szó, a rendszer azonnal elindítja a hangfelvevőt.

Nem csak a Hey Siri, vagy az Ok Google ilyenek, a valóságban több ezer ilyen kulcs kifejezés létezik. Szóval ha valaki kétszemélyes átlátszó gumimatracról és annak megvásárlásáról mantrázik a telefonjának, könnyen meglehet, hogy maga a vásárlás szó egy aktív trigger. Ha még rá is kerestünk a gumimatracra szóra, akkor már nem is annyira tűnik fantasztikusnak az egész.

Szárnyal a kémszoftver

A napokban kirobbant Pegasus világbotrányban is az okostelefonok voltak a célpontok, és a kémprogram nem kevesebbet tesz, mint hogy átveszi a teljes irányítást, és csúcstechnológiás lehallgató készülékké alakíthatja készülékünket. Ehhez ha kell, ki-be kapcsolgatja a kamerát, a mikrofont, és hozzáfér a tulajdonos összes adatához, levelezéséhez, üzenetéhez, beszélgetéséhez, fotókhoz, videókhoz. Még azokhoz is, amelyeket titkosítottuk.

Eddig az adathalász vírusok, és más kártékony programok csak úgy tudtak behatolni a készülékbe, hogy az internetező felhasználó megnyit mondjuk egy csali linket, vagy a vírust hordozó emailt.

A Pegasusnak erre nincs szüksége

Ez egy komoly kiberfegyver és a telefonok szoftvereinek olyan rejtett hibáit használja ki észrevétlenül a távolból, amelyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak. Ezeken a titkos réseken keresztül lopóznak az eszközökbe. Gyakorlatilag lemásolja az iCloud, vagy a Google, a Messenger hitelesítési kulcsait, úgy tesz, mintha ő lenne a tulajdonos, és kikerüli a kétlépcsős azonosítást. A szolgáltatók pedig úgy észlelik, mint ha a fertőzött telefon tulajdonosa szeretne éppen hozzáférni saját adataihoz.

Egy izraeli nő iPhone-ját használja az izraeli NSO Groupnak otthont adó épület előtt

Egy izraeli nő iPhone-ját használja az izraeli NSO Groupnak otthont adó épület előtt

Fotó: Jack Guez / AFP

Hol vannak már a kredencbe rejtett titkos poloskák!

És a szomszéd lakásban fülesben jegyzetelő láncdohányos ügynökök? Pedig azokat sem lehetett egykönnyen felkutatni.

Na de megtudhatjuk egyáltalán, hogy megtámadta-e a Pegasus, vagy más kémszoftver a telefonunkat? Vagy bármely más kíváncsi algoritmus, amelyeket iPhonhoz, vagy Android rendszerhez is könnyen megvehetünk akár 80 ezer forintért internetes szakáruházakban.

Paranoid Android: hogyan légy résen!

Talán mindnyájunknak volt, vagy van az átlagnál is gyanakvóbb ismerőse, aki órákon át képes volt izgatottan arról beszélni, mit kell tenni, hogy ne hallgassanak le, ne figyeljenek meg minket, és ne gyűjtsenek kompromittáló információkat rólunk illetéktelenek, például hatalomközeli vérprofi titkosszolgálatok. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/07/23/fel-hogy-megfigyelik-attol-meg-megteszik./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …