2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fél fogunkra elég lehet – Mennyi aranyat nyerhetünk ki a számítógépünkből?

Hirdetés

Fél fogunkra elég lehet – Mennyi aranyat nyerhetünk ki a számítógépünkből?

Nem is gondolnánk, hogy aranybányával nézünk farkasszemet, miközben nyomkodjuk a billentyűzetünket. Közismert ugyan, hogy az elektronikus hulladékok sokféle kincset rejtenek, de azt talán kevesebben tudják, hogy aranyat is. Sok gépről beszélve nem is keveset.

Elektronikus hulladék egy ghánai lerakóban

Elektronikus hulladék egy ghánai lerakóban

Fotó: Thomas Imo

NA DE ELÉG-E EZ MONDJUK EGY ARANY FOGTÖMÉShez?

Hirdetés

A számítógép-alkatrészek esztétikája csak kevesek fantáziáját mozgatja meg. Magam bizony elnézegettem a nyomtatott áramköri alaplap különös mintázatait, amikor összeállítottam a különböző PC-imet. Ha akarom, olyan, mint egy érdekes miniatűr város.

Na most vegyünk ebből egytonnányit (azaz kb. 550 alaplapot), és máris 15 és fél deka arannyal szemezünk. (Különféle alaplapokban átlag 0,3 grammnyi arany van.) Mivel egy gramm nyersarany most éppen 17 600 forintot kóstál, 2,7 millió forint aranytartalék rejlik előttünk.

Jobb, mint egy aranybánya

Egy jobbfajta aranybányában egy tonna ércet kell kiásni és feldolgozni néhány gramm aranyért. Ehhez képest 550 alaplapnyi kupacunk százszor annyi aranyat tartalmaz. Ugyanennyi arany van 200 laptopban is. 10 ezer mobiltelefon pedig 31 dekányit rejt legnemesebb fémünkből. Aztán még ezüstöt is.

Egymillió újrahasznosított mobiltelefonból 15 tonna rezet, egyharmad tonna ezüstöt és 34 kilogramm aranyat nyerhetünk ki. Az ipari kamerák pedig akár 5 deka aranyat is tartalmazhatnak.

Az elektronikus hulladék az egyik legnagyobb tömegben keletkező veszélyes hulladék (arzént, higanyt, ólmot és sok más toxikus nehézfémet tartalmaz), és egyelőre távol vagyunk attól, hogy ennek zömét újrahasznosítsuk.

Nehéz meglátni a szépséget egy számítógépben, mégis a processzora (CPU), alaplapja és memóriája (RAM) a legnagyobb érték.

De mit keres az arany egy ilyen kietlen helyen?

Nem véletlen, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/01/30/fel-fogunkra-eleg-lehet-mennyi-aranyat-nyerhetunk-ki-a-szamitogepunkbol-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem szőröztek, kikosarazták a királynőt

Nem szőröztek, kikosarazták a királynőt

Létezhet-e annál nagyobb elismerés és öröm, mint amikor szülőhazája uralkodója lovaggá ütné az embert? A …